pokud se chcete plnohodnotne pripojit do CZF, potrebujete router, ktery umi OSPF a brzy tez BGP.
Muzete bud pouzit nejake CISCO (ovsem to bude minimalne o rad razsi, nez diskutivane varianty), nebo se pokusit vyresit "duvody" a pouzit standardni a doporucovanou metodu Linux+XI626, pripadne Linux+HWAP bridge
V nejhorsim muzete pouzit dve HWAP bridge nebo diskutovane dual radio, kterymi byste preposilali chyceny signal dal k nejakemu normalnimu routeru.
HWAP router je pro ucely CZF nevhodny, protoze nepodporuje vyspelejsi routovaci protokoly, nez RIP, ktery tu my z dobrych duvodu nepouzivame. HWAP router je vhodny pro klientske pripojeni typicke kancelare, kde korektni routovani zajistuje prislusny ISP, ke kteremu je kancelar pichla.
Pánové, váš problém je v tom, že nevíte co chcete a matláte páté přes deváté.
Nejdříve si musíte ujasnit co vlastně chcete. Dále si zjistěte co je potřeba k tomu, abyste byli "kompatibilní" se zbytkem sítě.
Pardon, zapomněl jsem uvést, že nejbližší AP CZFree v Brně je od nás vzdušnou čarou 100km (jsme u hranic se Slovenskem), takže IPv6 nás opravdu netrápí a dynamické routování taky ne, máme ve městě zatím jenom 1 AP, ke kterému se teď chceme připojit.
Důvody, proč NE Linux + ZCOM 626 jsou úplně jednoduché - ten kamarád na kopci je sice přístupný myšlence, že bude mít střeše nějaké antény a pod střechou nějaký HW, ale bohužel je většinu týdne mimo a čekat v případě jakéhokoli průšvihu několik dní, než bude mít chvilku času a staví se na půdu vyresetovat PC nebo odstranit nějakou závadu, to musíte uznat - je jaksi dost nepraktické.
Jiná možnost propojit se zbytkem města než přes něj neexistuje - jedině že bych si na střeše postavil dvacetimetrový stožár
Můžete k tomu tuhnutí HW AP napsat něco bližšího? Např. které typy jsou na to náchylné? V práci máme Planet WAP900 a za několik měsíců nepřetržitého provozu "nevytuhl" ani jednou.
U embedded zařízení je použití watchdogu (neboli "resetátoru", chcete-li) celkem obvyklé a většina mikrokontrolérů ho právě proto má integrovaný přímo na čipu...
Nebuď tak umanutej. Přečti si potřeby dulika. Já jsem na tom podobně. My přece přesně to zavrhované řešení potřebujeme. My potřebujeme aby routoval nejbližší SW AP, protože při 2-4 účastnících je to realizačně podstatně výhodnější řešení. Nám umístěním nehrozí, že budeme na páteři. Pro mne je dokonce vůbec nejlepší, když se na nejbližším SW AP přidá karta a směrová anténa, která dostříkne na mé tupé HW AP a o všechny 2 uživatele, kteří bohužel přese mne nevidí na sí?, se postará.
Kolik páteřních routerů má CZFree ?
10.000 ? 1.000.000 ?
A kolik z nich je vícenásobně propojeno ? Kolik je bran do Internetu a jsou ty brány konfigurované tak, aby přebíraly a rozkládaly zátěž mezi sebou ?
Už se sí?ařině věnuji jako profesionál 13 let, kdysi jsem rozchozoval jedno z prvních připojení do Internetu u nás (v době, kdy pojem ISP nikdo neznal), za svůj život jsem navrhl a postavil hezkých pár sítí na topologiích Ethernet, FDDI, ATM nebo X.25 či Frame Relay a zatím jsem nepotkal sí?, která by potřebovala BGP a dvakrát v životě jsem řešil OSPF (na megarouteru Cisco 7000 který byl multi-home na 4 páteřní sítě připojené separátními mezinárodními linkami do té "opravdové" Internet páteře).
Koho prokristapána napadlo spojovat malou sí?ku jako je CZFree pomocí OSPF a BGP ?
Kdo to bude udržovat, přidělovat čísla autonomních systémů apod. ? A kdo to u všech všudy vůbec vymyslel ?