1. kdo je majitel infrastruktury v czfree ?
2. jsi jako správce serveru zodpovědný za jeho obsah ? podle zákona ano, ale dělá někdo v czfree hosting nebo housing ?
3. zneužití zařízení ? jako třeba mailu nebo auta k trestné činnosti ? to znamená, že budeme sledovat pohyb všech aut nebo číst všechny maily, abysme přededcházeli zločinům ?
Pevne drzim sve prsty, jinak by zacaly psat sprosta slova. Ale zarekl jsem se, ze budu psat pouze o predmetu vlakna a ne o nazoru na prispivajici...coz je v tomto pripade velice tezke.
>1. kdo je majitel infrastruktury v czfree ?
ten, kdo za sve penize vybuduje pristupovy bod
>2. jsi jako správce serveru zodpovědný za jeho obsah ? podle
>zákona ano, ale dělá někdo v czfree hosting nebo housing ?
jak proboha souvisi obsah serveru s probiranou tematikou soukromi? copak internet je jenom web? copak czfree je jenom internet? na obe recnicke otazky je spravna odpoved "ne, naopak". Krom toho v czfree je nekolik webovych serveru.
>3. zneužití zařízení ? jako třeba mailu nebo auta k trestné
>činnosti ? to znamená, že budeme sledovat pohyb všech aut
>nebo číst všechny maily, abysme přededcházeli zločinům ?
Vyjasni si pojem trestna cinnost. Vetsina veci, za ktere dostanes v zivote pres hubu trestna cinnost neni. Kdyz uz jsi pouzil blbe prirovnani k autum, tak vez ze i tady najdu blbe prirovnani zase ja. Samozrejme, ze vsechny auta sledujeme, dokonce i evidujeme jejich barvu, typ a vrcholem vseho je dopravni inspektorat a SPZ.
Nemusis nic zakazovat, staci kontrolovat. Jinak to nejde, protoze lide jsou zivocisny druh nedisciplinovany a v prumeru hloupy. Vzdy musi byt nekdo kdo kontroluje, omezuje a stanovuje rad. Jinak by se lide navzajem sezrali a pozabijeli.
>to je fašismus
Radim ti dobre, vaz slova. Evidentne nevis, co slovo fasismus znamena. Dalsi priklad toho, co neni trestne a za co muzes dostat facku.
1: obvykle jedeš ještě přes někoho. jsou snad i další vlastníci odpovědní za obsah paketů ? těžko. a ty jako vlastník jsi odpovědný za obsah paketů ? težko. za obsah mailů ? za načtené stránky ?
2: to není řečnická otázka, jen reakce na profixe.
3: auta asi nebyl nejlepší příklad. spíš jsem měl na mysli něco jíného. jestli může vlastník AP sledovat lidi na lance a odhalovat jejich zločiny, a oznámit je policii.
myslím to tak, že já jako spoluvlastník AP nebudu sledovat lidi, kteří jsou na mě připojení. at si tam dělají co chtějí. je to jejich věc a věc jejich svědomí. a myšlenka, že bych je měl kontrolovat, aby si náhodou nečetli stránky s obsahem, který je pro kohokoliv nepřípustný je pro mě nepřijatelná.
Já fakt nevím, co se tady řeší. Vy, všichni svobody hubu plnou mající, si prostudujte kompletní smluvní podmínky libovolného ISP - ne, ty co maj na webu, ale ty co jsou jen na vyžádání a vypůjčení (kopii vám nedají ). Určitou kontrolu procházejících dat má každý ISP, a? se vám to líbí nebo ne. Netvrdím, že je třeba kontrolovat každý paket, hledat v emailech na základě klíčových slov či nahrávat veškerý provoz, ale pokuď má můj ISP nějaké podmínky a já budu dál přeprodávat (nebo přerozdávat???) konektivitu, musím mít podmínky minimálně stejně přísné. A že se vám sledování nelíbí, šifrujte! Neumíte to? Připojte se někam jinam nebo ty podmínky přetrpte. Pokuď jsou vaše data opravdu tak cenná, je pro vás czfree.net ta pravá volba? Někdo výše se zmínil o odposlechu telefonů - sledování hovorů dělají všichni operátoři: zaznamenává se z kterého na které číslo a kdy bylo voláno a jak dlouho hovor trval - operátor to vysvětluje jako údaje pro účtování, i když je pro účtování nutné pouze vypočítat cenu po skončení hovoru a tu zaznamenat. To, že existují určité smlouvy mezi státem a operátori je veřejným tajemstvím.
je rozdíl, jestli poštu čte isp nebo soused na společné lance. proto ta debata vznikla.
jak se má bránit člověk, který nikdy nedělal s počítačem, nikdy neslyšel slovo linux nebo hacker ? a chce si jen za levný peníz prohlížet stránky a občas poslat nějaký mail.
označit ho za lamu je primitivní.
Panove dostavam z vas zachvaty smichu Ale obavam se, ze jste zapomeli na jednu vec -- pokud vim, tak mezi unixovyci spravci existuje urcity kodex, urcita pravidla cti a NIKOHO, kdo kdy spravoval nejakou sit se skutecnymi uzivateli by NIKDY nenapadlo odposlouchavat zadneho z jeho uzivatelu! Proc kdyz jsou si vsichni jisti, ze katolicky knez za zadnych okolnosti neprozradi, to co se dozvedel pri spovedi, tak proc nikdo neveri, ze spravce by nikdy neodposlouchaval dopravu svych uzivatelu? Konec koncu on je tu kvuli nim, ne oni kvuli nemu.
Bohuzel obavam se, ze tohle se netyka adminu typu ,,hodim na ten server posledni windoze 3000, sice este nevysli, ale nevadi a udelame warez server``, pripadne lidi, kteri se podobnymi vecmi bavi (i kdyz nevim kdo se bavi vic, on kdyz nekoho opdposlouchava, nebo ten odposlouchavany, kdyz dotycny ,,spravce`` narazi na mail zacinajici --- BEGIN PGP MESSAGE --- ).
Ale mam napad: co takhle zalozit cirkev unixovych spravcu, stanovit desatero (1. Soukromi uzivatelu svym zivotem chraniti budes 2. Svych moznosti nezneuzijes 3. Nevezmes jmeno Unixu do ust nadarmo ...) a zacit vysvecovat spravce? A kdo by porusil pravidla, byl by oznacen za BOFH a exkomunikovan, a vsichni od nej otoci sve anteny (v czfree) nebo routy (v internetu).
(pokud by vam prislo, ze tady prilis zduraznuji, ze Unix je Jedina Cesta, tak k tomu mam dost podstatne duvody, vim ze mne za to uzivatele windows nejspis budou chtit zabit, ale podle hesla ,,kdo lze, ten krade`` je docela snadne tvrdit, ze kdyz pro nekoho neni problem ukrast si posledni verzi windoze, ukrasit si posledni verzi office, ukrast si posledni nero, ukrast si posledni... (byla by to asi u ,,bezneho uzivatele`` jeste dost dlouha rada, ale jelikoz windoze doma nepouzivam a ve skole mame programove vybaveni dost omezene, tak uz mne nic nenapada ), tak pro nej neni problem ani odposlouchavat data uzivatelu, kteri mu duveruji.)
s pozdravem vas ponekud extremisticky Jacob
PS: Jinak az budete chtit nekoho odposlouchavat, tak vazne zkuste ten dsniff, umi to skutecne moc zajimave veci, od automatickeho vytahavani hesel ze site, pres odposlech icq, irc, aol, yahoo messengeru (uzivatele jabberu jsou v bezpeci ), vytahovani vsech mail, mitm pro ssh a https, zobrazovani url na po kterych serfuji uzivate v realnem case, zachytavani souboru prenasenych pres nfs, az po zahlcovani swhitchovane site nahodnymi mac adresami a a hratky a arpem, ktere vam umozni opdposlouchavat jakokouliv stanici i na switchovane siti. A az budete chcit sledovat sitovy provoz, abyste zjistili co je spatne a co by chtelo vylepsit, zkuzste ethereal, tcpdump (to je klasika, jenom pozor, at ho nepouzivate pres vzdalene pripojeni a nesnazite se monitorovat linku pres kterou jste pripojeni, ponekud by se vam to zaciklilo ) a na rozsahle heterogeni site je nejlepsi nessus (to uz ma sice do monitorovani provozu dost daleko, ale je to VELMI uzitecna utilitka), hezky vam ukaze co kde mate spatne.
Nevím co mám o tomto tématu říci, jestli to bylo jedno z nejhorších nebo jedno z nejpoučnějších, každopadně i přes některé členy fóra toto bylo velmi zajímavé čtení u kterého jsem se bavil, byl jsem šokován skutečnostmi nebo názory lidí a beru si z toho ponaučení, které se budu snažit aplikovat na podmínky v czfree.