80Ghz spoje
u nás jsme se teď s těmahle spojema vyblbly. Jsou tu nasazený jak bridgewave tak gigabeam. Ty bridgewave jsou akorát problémové. U instalace jendoho z nich jsem byl přítomen a nápomocen a je to poměrně zjmavý zkušenost. Hned na začátku montáže se nám povedlo zlomit 9/6 klíč kterej k tomu byl dodanej, takže se dál pokračovalo s hasákem Samotné zaměření spoje trvalo dobrejch pár hodin než se nám to povedlo pořádně trefit, aby se spojili. Po nainstalování druhého bw na stožár se oba dva navzájem zarušili a přestali fungovat. Bohužel nepomohlo ani sundání druhého spoje a ani jejich výměna. takže se teď posílají do usa na reklamaci. Pak tu máme ještě pár dalších spojů od gigabeamu a ty šlapou bez problému. Osobně jsem na jeden připojen a byl s ním jediný problém, kdy přestala odpovídat jedna hlava a musela se manuálně resetovat.
24Ghz spoje
tento spoj tu máme jeden. Je od alcomy a byly s ním problémy (jak spal hejtmi, musela se měnit jednotka). Má maximální propustnost 300mbit, ale v současné chvíli to máme sw omezeno na 150Mbit. V nebliší době se plánuje provést navíšení na 300Mbit. Posledně co jsem tam lezl, se nám ho povedlo vypnout a nenaběhl do doby než se odpojil servisní kabel. Je zajmavé že před tím fungoval i s ním bez problémů. Ten spoj běží na 765 metrů. Jako jedinou výhodu by jsme viděl v tom, že tyto spoje nejsou rozšířené. Takže se nesetkáte moc s rušením.
no u bw je vyveden výstup na voltmetr, při zaměřování máš vypojenou optiku a aukazuje ti to sílu signálu. Po zapojení optiky ti to samí ukazuje kvalitu spojení.