Už se vám dostalo do ruky toto zařízení? Mě teď nedávno jedno ano a váhám zda to používat - nebyl prostor pro nějaké hlubší zkoumání, parametry antény vypadají lepší než u nanostationů (hlavně směrovost), 2 eth. porty jsou taky výhoda, akorát mi zařízení příjde trochu nepraktické při instalaci ale nic co by se nedalo zkousnout. Co na to říkáte vy?
Podle údajů výrobce má Ovislink úhel 30x20° kdežto nanostation 60x18° nebo tak nějak. Bohužel se mi nepovedlo získat vyzařovací diagramy od výrobce, z technické podpory mi poslali akorát jakousi powerpointovou prezentaci (vzhledem k formátu souboru se přiznám že jsem ani moc nestudoval ). Nanostation jsem nikdy rozmontovaný neměl takže nemohu posoudit rozdíly v konstrukci antény, i když teda pochybuju že tam bude velký rozdíl takže očekávám že ty údaje jsou jen hra s čísly. Nanostationy jsem odepsal jednak kvůli často se pálícím zdrojům, neuznávání reklamace na spálený ethernet a hlavně teda anténa která chytala všechno možné i nemožné jenom ne to co měla takže byly neustálé problémy se zarušením. Standartně dělám instalace na RB411 (vím že mikrotik tady nemáte rádi ale praktičtější technologii na klientské zařízení ale i ptp spoje jsem zatím neobjevil) akorát jsou ty instalace dražší
aha ... tak jo ja ti na antenu taky napisu fixem, ze to ma 10 stupnu treba a ty me uveris ? ... clovece tyhle male - levne zarizeni nemaji financni prostor na kvalitnejsi antenu ...
- development
- freenet, education
je mi to jasné, reaguješ rychle ještě jsem chtěl dokončit myšlenku . Prostě s nanostationama jsem měl velké problémy a teď jsem ve výběru low-end technologií velice opatrný (od té doby co jsem se osamostatnil od firmy) takže se ptám jestli tu má někdo praktické zkušenosti s použítím - jestli to splní účel jakž-takž bezproblémového zařízení na přípojky do 200m což nanostation kupovaný tak jak leží a běží prostě nesplňoval. V tomto případě podle mě nemá smysl rozpitvávat detaily stejně na nich nic převratného není.
1.) Díky za vědecký výklad, nedělám tohle první den, co je na trhu docela dobře vím. Cenou 2500,- jsem myslel cenu za celou instalaci zakončenou ethernetem u zákazníkova počítače včetně dopravy a DPH. To že řeším ten ovislink je víceméně zoufalost.
2.) můj dotaz byl trochu jiný - a to zda má někdo zkušenosti z provozu těchto zařízení, tudíž všechny posty jsou OT.
to hapi - tak to zas ne ... neni dobre delat pripojky za "kazdou" cenu ... protoze pak takove pripady lezou akorat do penez - prepocitano na cas pri servisu ...
- development
- freenet, education
To vidím a víceméně je to to co jsem chtěl slyšet . Jak říkám - z mojí strany je (byl) zájem o toto zařízení spíš zoufalost, odpověď je z technického hlediska jednoduchá