Ono je to otazka ceny (kolik to bude stat, a kolik casu clovek stravi tou "vyrobou"). Za ~sest-devet stovek se da koupit napr AWZ-519 ci BP-12 z Jablotronu, neco vyrabi taky treba Elkomp - ktere dela to samo, obecne se staci koukat po napajecich k EZS.
To schema mi prijde vcelku divoky (ten stykac apod...).
hmm já už to mám doma hotový. Ne tak složitý a ne tolik součástek ale funguje to uplně stejně. Měnič tam na konci mám z 12V na 18V a můžu tam ještě připojit alixe jelikož má právě napájení max do 20V. Celí se to dá zjednodušit. Co třeba použít místo toho nabíjecího obvodu obyč stablík s regulací proudu L200. Hřát se to bude stejně jelikož obojí reguluje lineárně. Gelovky jsou radši když se nabíjí konstatnim napětím s omezovačem proudu. L200 mi tohle zařizuje a navíc to omezí i nabíjecí proud což je parádní. Napájení pro RBčko neženu přez nabíjecí obvod ale bokem přez diodu za baterii, tak aby se nevracel proud do zdroje a baterie.
Ale jasně no, emko dělá 55W zdroje jak pro 12V tak 24V baterie takže tohle všechno vymejšlet je už k ničemu.
Ochranu nabíjení a vybíjení si to asi řeší samo, že. Nepíšou tam přímo o vstupu, ale hádal bych klasický notebookový kolem 19 V.
Jak dlouho to dokáže reálně zálohovat? 20 Ah krát 3,7V to dá tak 74 Wh a při řekněme zátěži 6 W by to vydrželo tak 12 hodin.
Vzhledem k té ceně bych už raději použil běžný záložní zdroj za 1200 kč, který dá i oněch 84 Wh. Ale jistě záleží i na dalších parametrech jako životnost, váha, velikost, napětí na vstupu, aj.
odpojování baterie jsem řešil použitím mosfetu a operákem. Jednoduchý, velká účinnost. Přechodovej odpor toho mosfetu je tušim 0.04ohmu. Výsledkem je menší proudová spotřeba oproti relátku.