POWERuser
Member
|
Asi, že si uvedl veřejně email, ale antispam filtr to vyřeší...každopádně nechtěl sem tu nějak vyhrotit diskuzi, co je lepší, jestli krabičky nebo RB. Já osobně používám jak kdy jak co a taky na jak co. Hlavně mi vadí, že se stále prodávají CM9(sice starý dobrý karty, ale...) popřípadě UBNT. Kdesi tady sem četl, že má Atheros už dávno novější čipsety(např z roku 2007), ale nikde sem je neviděl prodávat(možná je zakopanej pes jindem nevím)...ale je to škoda(ikdyž někdo namítne proč měnit fungující řešení-ale fungující jak pro koho, že;-))
Každopádně chci tímto říct, že rozhodně pozitivně hodnotím UBNT a hlavně i jejich krok vyrábět jen chipsety pro ostatní(ikdyž zřejmě donuceni, protože jejich dodavatel nestihá dodávat case pro jejich kompaktní řešení)...prostě bez nich bychom neměli tak velkej výběr. I my jsme si prošli evolucí z původních APček do pokoje(ještě mám doma nějaký funkční ovislinky1120, nechce někdo?), přes CPXy a RB(či Alyx) až k nynějším UBNT bulletům či wispům a krom toho, že sem čekal od bulletu M víc(ano Marfi já čekal, že to bude něco pořádnýho, protože už jen obyč bullet dokáže dodat 25Mbit HD TCP/IP trafik). Samozřejme, že Mikrotik je pro nás vhodným doplněním a máme spoustu spojů, kde UBNT nejede tak dobře jako mikrotik s RB(jedná se hlavně o zarušené místa) a to se prostě musí říct.
Bohužel už to neplatí o nové serii M od UBNT, tam to v zarušených místech nepřináší to co by jsme čekali(tedy min. stejnou rychlost a ping jako Mikrotik), ale asi se není čemu divit, když je to vlastně založený na tom, že jedno zařízení využívá více z dostupnýho pásma, které ale už volný není(takže to asi nebude zaměřeno na Českou Republiku).
Počkáme, co konkurence Mikrotiku a RB, teď jsou na řadě oni(kdyby zvládli 50-60Mbit HD z 20MHz 5G pásma, třeba i na dvě antény, ale ve stejný polarizaci, tak bych to určitě bral).
Naposledy upravil POWERuser 22.09.2009 v 07:21
|