Ok, co se dá dělat, ještě mě napadá - nebylo by možné nám prodat nějaký "nefinální" kus? Pokud ne tak zatím uděláme další 5G spoj... aspoň tam bude rádiozáloha...
prace je to opravdu obdivuhodna, jen bych se zeptal, zda se uvazuje i o necem levnem na zpusob ronjy, ale 100Mb/s, protoze pro obycejne lidi a komunity, ktere by takto chtely propojit panelaky, stale vyjde daleko levneji natahnout klasicky kabel. Precejen je rozdil investice v radu desetitisicu, a max dvou tisicu...
Nechci aby muj prizpevek byl bran jako offense, nebo neco podobneho, ptam se ciste informativne.
Já vycházím z předpokladu, že problémy nutné k řešení desetinásobné rychlosti asi nerostou lineárně se zvýšenou rychlostí, ale problém se trochu stupňuje. Asi víš, že Ronja je 10 Mb/s, Vírník se ptal po 100 Mb/s verzi. Pokud je problém banální, nevím proč tu skuhráš a raděj to nepřizpůsobíš sám. Pokud není, tak platí to, že o tom musíš něco vědět a investovat do toho nezanedbatelné množství času. Protože dosud nikdo nepřišel s tak levným pojítkem, jak bychom si přáli, pravděpodobně v tom vězí háček jiný, než nenažranost lidí, kteří to vyvíjejí.
A troufám, si tvrdit, že pokud počítáš položení kabelu pro rychlost 4x1 Gb, tak se ti rozhodně optika oproti pojítku vyplatí, pokud v cestě nestojí nějaká těžko překonatelná překážka. Tam kde to nejde, má pojítko určitě smysl. Vycházím ze sídlišť, která jsem viděl, a tam si kromě zvůle úřadu/správce žádný problém přestavit neumím. Obvykle je mezi paneláky tráva a chodníky, nic co by nešlo překonat.
No sranda je ze uz tu mame bezdrat 802.11n a ono to tech 100Mbitu na rozumnou vzdalenost udela taky a levnejc.
Levne 100Mbit pojitko ve forme modulu elektroniky v mem pripade paradoxne skapalo na tom, ze si lidi nejsou schopni udelat mechaniku.