všechno je v CHANGELOGu: ubyl parametr "magic_priorities", protože jak se ukázalo, tak priorita je v HTB prostě natvrdo zakompilovaná v rozmezí 0-7 a nemá cenu s tím laborovat.
snížení priority teď postihne skutečně jen největší sosáky (pro každé definované "klíčové slovo" by se mělo vytvořit jedno pořadí 7 - 1) - a vzhledem k tomu, že dřív se vždy X nejnižších priorit zkonvertovalo na to 7, tak by to teď reálně mělo začít fungovat dle očekávání, zatímco dříve byly výsledky spíše náhodné (podle mě). u nás se to jeví ok, ale samozřejmě uvítám když někdo proměří různé třídy rychlostí které spadly do různých priorit, jak se to chová při volné vs. přetížené bráně. (nemůžu otestovat všechny možné kombinace, které mohou nastat...)
Měl bych malý dotaz ohledně výkonu. Poslední verzi Promethea, co jsem používal byla cca. 6.0 na BrazilFW distru, pak jsem shaping a QoS řešil v Mikrotiku. S novějšími verzemi už nemám zkušennosti.
K věci: jak velký traffic a na jakém železe s Prometheem qosíte?Máte na těchto strojích i NAT, popř. firewall?
Chtěl bych ho nasadit pokusně na jeden stroj, kde ve špičce teče cca. 85-90Mb/s. Předpokládám, že P4 na 3GHz už to nebude dávat.
Ne, to není bohužel normální a upgrade linky to neřeší, v době největší "krize", kdy byl ping dovnitř sítě na jiný stroj přes 200 ms nepřesáhl ping do internetu 80 ms. Musí to dělat shaping, ale nevím proč.