Jenomze zakaznika vetsinou nezajima koeficient OK ale zajima ho, kolik bude stat ten ci onen spoj jako celek a co mu dovoli... par prikladu, nehledat v nich nic konkretniho:
- spoj ma sice lepsi OK jenze ma IDU+ODU, koaxialy mezi jednotkama jsou dost drahe, pracne, nemam kam dat ODU
- potrebuju spoj alepson 40Mbit s moznosti navyseni. Jeden nabizi s lepsim OK spoj 44 navysitelny na 88, druhy je sice drahsi (horsi OK) ale nabizi 50/100 a to se mi libi vic, protoze tam mam vetsi rezervu (upgradovat budu muset o rok pozdeji a to uz budu mit doplaceny leasing a spoj mi vydrzi dele protoze 100 je vic nez 88)
- je fajn, ze jeden ma lepsi OK jenze neumi to co ten druhy (jeden nema zadnou spravu a IP kartu si musim za nemalo penez dokoupit, ten levnejsi neumi vubec E1 a ja si myslim, ze by se mi za par let mohla hodit)
Pokud delam investici v radu 100 tisic tak zvazuju co koupim, necham si poslat nabidky a katalogove listy a tech par hodin tomu venuju a vyberu si vyrobek. V okamziku kdy ho koupim, podpora vyrobce pri instalaci... byla dobra, spoj funguje podle ocekavani (zapne se, nastavi, bezi) tak pri nakupu dalsiho spoje pouze porovnam cenu uz jednou pouziteho vyrobku s ostatnima na trhu a pokud tam neni zasadni rozdil, kupuju to, co uz jednou mam - kdyz mam vic stejnych spoju, snaz se mi to spravuje, snaz se resi poruchy (kdyz mam spoju od jednoho vyrobce 20 tak si treba koupim i nahradni jednotku...)
Pro me ani neni dulezita kvalita, protoze jsem se od zacatku rozhodoval mezi vyrobci, ktere povazuju za spicku (alcoma, orcave, kpe) a jednotlive nuance mezi nimi me az tak nezajimaji. Otazku citlivosti jsem u 1km spoje neresil. Kpe jeste rychlejsi spoje nema, alcoma viz vyse a orcave vlastne take viz vyse a nize.
10Ghz spoje se alespon u czfree siti nekupujou jak housky na krame, takze dulezity je i styl jednani, rychlost atd.
Technicke reseni (split nebo all-in-one) je sice dulezite, ale nekomu vyhovuje to, jinemu zase vyhovuje ono a vlastne nakonec to taky nemusi byt nejdulezitejsi parametr. My treba jsme puvodne chteli all-in-one kvuli mistu v rozvadeci, protoze IDU (a u obrovskych krabic 2030 to palti dvojnasob) pro nas proste byl pomerne problem, ale nakonec se to tam veslo....
Takze ja mam tyto priority:
- jednani s prodejcem/vyrobcem
- financovani
- termin dodani
- technicke reseni
- cena (predpokladam jen nevyznamne rozdily)
Bude to vypadat jako reklama na orcave, ale po zkusenosti s alcomou mi to opravdu problem nedela. Jednani bylo bezproblemovy (snad az na to ze ja odpovidam emailem ihned, p. kusner vetsinou druhy den), financovani jsme vyresili hned, termin dodani je sice u objednaneho spoje 8 tydnu (chapu ze pri zmene obchodni strategie muze byt neocekavany zajem), ale orcave nam defakto hned zdarma zapujcilo pomalejsi IDU 2030. Split reseni pro nas sice znamenalo problem, ale ne zas tak zasadni a cena byla vicemene stejna. Takze co mam jeste resit.