Mechaniku si asi kazdy udela sam, jde predevsim o to strasne AUI interface a ostatni pajeni, tubusy nejsou takovy problem, alespon pro me, kdyz mam na chate luxusni dilnu...
pajeni AUIcka je sice hodne velkej vopruz ale da se to spajet za jedinej den (1 kus samo) RX a TX je celkem pohodicka fakt to neni tak tezky jak vypada...
Anglicky umim cist slusne, nater neni problem, pokud mi bude dodan material, tak pri nejake seriovejsi vyrobe by to mohlo jet docela rychle. Proctu si podrobne ten navod a pripadne, ikdyz mi budes urcite odporovat, zkusim vymyslet mozna zjednoduseni a zlepseni. Opakuji, ze musi byt teplo, protoze jinak je tam hrozna zima. Mozna, az se teda otepli, by stalo za uvahu kdybys tam zajel se mnou a zkusili bychom udelat jeden exemplar, je to asi 20km od Haju u Kamenice. Co se mi nelibi je vyroba tech tubusu z plechu, neslo by pouzit nejakou hotovou trubku? Na kratsi vzdalenosti by urcite stacilo PVC, na vetsi vzdalenosti neco tepelne odolnejsiho a pevnejsiho. U ty PVC nekdo psal, ze tam ta cocka (90 nebo 130??-viz minironja) presne pasuje, tak by jen stacilo ji upevnit pomoci 3. sroubu a zalit silikonem nebo epoxidem. Dalsi moznost je udelat jakysi kvadr, rozdelit jej uvnitr prepazkou, aby vznikly 2 "tubusy" se ctvercovym prurezem a dat tam do ctverce orizlou fresnelku - nema kulovou vadu. Nebyl by problem se zamerenim druheho tubusu, ronja by byla pevnejsi a lepe montovatelna. To uz by slo lepe udelat z toho plechu a treba ho spajet medi.
UPDATE: Jenom me nenapada, jak rychle rezat ty vingly a ostatni silny zeleza, flexou (uhlova bruska)? Rucni pilkou bych to asi fyzicky nezvladl pri vice kusech, ta flexa bude nejrychlejsi...koupim diamantovy kotouc (nejaky tenky) a pujde to jako po masle :-))) Bohuzel mam fexu jen na 115mm, chtelo by to nejakou vetsi, 290?
Mala rada: Kdyz vyvrtam diru do silnejsiho zeleza (3mm a vic), tak se otrepy neupravuji smirglem, ale vetsim vrtakem v ruce, takze to potom vypada jako ventilove sedlo
UPDATE: Ten nejspodnejsi drzak, co je prichycen ke zbytku pomoci 1 sroubu, mi nepripada moc masivni. Urcite bych pouzil vetsi sroub, treba M18 nebo M22, anebo uplne jine reseni, jinak je drzak dobry. Mimochodem, koukal jsem se na fotky z bakulaku a pripada mi to jako zcela jiny drzak, nez je na strance ronji jako ronja holder. Na co jsou ty male jekly ("trubicka" se ctvercovym prurezem) s dirkama? A kde tam je ten veliky vingl, co drzi ty mensi? Asi neumim hledat
"natuningovat" na 3km?
Nemam s tim zkusenosti, snad jen kdysi s propojenim dvou laserovych diod na 100m pres seriove porty, ale rekl bych ze na 3 km by ten laser musel rezat kridla proletajicim ptakum
, aby se v mlze, desti, nebo snehove vanici nerozptylil.
Takovy laser nemaji snad ani odstrelovaci pusky, i kdyz prave tam bych hledal kvalitni optiku, ktera bude ale asi tezko k sehnani.
Navic na 3 km postaci uplne obycejne vlneni vzduchu napr. v dusledku teplych proudu nad rozpalenou silnici - urcite ten opticky efekt znate.
U crusaderu se pocita s pouzitim az 4 10mW laseru spolu s jaymsi rozbocovacem, ktery je potreba, 1 10mW stoji asi 100kc, takze v pripade potreby by slo pouzit t 7 laseru, ale nevim, jestli se daji ty rozbocovace kaskadovat
taky vzdálenost se tim asi příliš nezvětší, útlum se vzdáleností roste kvadraticky,... myslim....
A odolnost proti mlze je u laseru zvláště diskutabilní,... i když bude laserů víc, tak pro každej laser má ta mlha útlum v podstatě stejnej, takže,....
Ta mlha je zvlaste problematicka zalezitost, zvlast kdyz clovek bydli pod horama kde se furt nejaka vali... Jak je to s odolnosti jednotlivych typu transmiteru? Zatim ziju v domeni, ze nejodolnejsi proti mlze je infra. Jak slozite by bylo upravit Ronju na infra? Nekdo uz psal ze to udelal, ale neni ohledne toho zrovna sdilny, ani na PM nereaguje :-(
Se vzdalenosti klesa osvit kvadraticky, ale s pouzitim 4 nasobneho vykonu bude osvit v miste dopadu 4 nasobny. Pro dvojnasobnou vzdalenost je je utlum 4 krat vetsi, takze se to akorat vykompenzuje. Fazovy sum bude hlavne vlivem ruzneho fazoveho nabehu laseru, ale to se da castecne vykompenzovat ruznou polarizaci. Pak uz ale nepujde pouzit polarizacni fitr, ktery by bylo vyhodne u laseru pouzit. skoda. Otazka je, jaky proud ten rozbocovac zvladne, pak by slo pouzit jen jeden driver, ale asi moc nezvladne. To vi Lada. Dalsi moznosti je pouzit 20 mW LD, ale ta stoji asi litr. K te mlze. Jak muze rozhodit LASER a svetlo s obyc LEDky ne? Co to je za blbost? Vzdyt to svetlo s ty LEDky si muzu predstavit jako mnoho LASERu dohromady, tedy az na koherenci, ale co ta s tim ma spolecneho? Jak ta mlha pozna,ze je to svetlo koherentni? Dost by me to zajimalo...