Zdravím Vás, chci se zeptat zda jde s mikrotikem 433+2xR52 vyřešit přes jednu kartu připojení k ISP a přes druhou kartu net sdílet dále klientům. Nyní mám takovéto zapojení ISP--Ovis1120--RB_LAN1--RB_wifi2--klenti.
Potřeboval bych to zapojit takto: ISP--RB_wifi1--RB_wifi2--klient, problem je v tom, že mám v současné chvíli od poskytovatele IP pro ovis1120 10.51.5.4 a IP pro PC 192.168.50.40 a nevím jak přesně to nastavit na RB aby mi to fungovalo a zároveň se zbavil toho ovise. Pakliže jsem to nepopsal přehledně, pokusím se přidat obrázek..
Jednu kartu nastavis jako station, druhou jako ap bridge. Nastavit NAT, nastavis rozsah IP na ethx, rozsahy na karte s AP. (popripade, muzes udelat bridge s ap a ethernetama, pak se uvidi vsichni ve stejne podsiti, ip se pak da na bridge). Nastavis default routu, DNSka, popripade nejak firewall. Tot vse.
V nejhorsim pripade muzes zkusit obe.
Osobne si ale myslim, ze by mela stacit ta z rozahu 192.168.. Vypada to, ze tvuj ISP ma rozdelenej rozsah pro APcka a pak pro koncova PC (je to "zabezpeceni" proti lamam, aby se nehrabali v AP)
Mno, jaky IP bylo driv na PC? Tak to tam staci dat. Ale to druhy bude met pro monitorovani toho radia, jestli jede. Ale staci jen to jedno, popripade mu rict o zmene, aby vedel a nehlasilo to vypadek.
Jeste me tak napadlo, jestli ten ovis uz jeden NAT neprovadi. Sic by to byla zvrhlost, ale i to je mozny.. (trojitej NAT )
Jinak pokud bys chtel, aby ISP nic nepoznal/neresil (a opravdu byl rozsah APcek oddelen jen pro monitoring), tak nejjednodussi cestou by bylo pouzit oboje IP. V RouterOS to jde celkem jednoduse. Pak jeste nastavis 2 default routy kazdou s jinou branou a pokud jeste zkopirujes MAC adresu, tak nebude k poznani na prvni pohled takrka nic.
NAToval bys samozrejme na adrese 192.168.x.x (tedy tveho puvodniho PC)
Myslim ze nemas zac. Obecne pro priste a ostatni - pokud potrebuju neco NATovat a nevim na jaky adrese, protoze mam dve a kazdou z jinyho rozsahu, tak pouziju tu, co mam pro PC (nebo tam, kde mi net chodi). Pokud mam dve a mam moznost, pouziju obe, ale spis je to vyjimka.