my měli rozpětí garantovaných a negarantovaných rychlostí vždycky hodně velké. chová se to korektně... ale málokdy dostaneš přesně maximum.
HTB se chová nedefinovaně naopak při agregaci garantovaných rychlostí (k té u nás teoreticky dochází, ale v praxi linka není takto saturována... reálně se agreguje pouze negarantovaný strop...)
možná bych tuto snahu podpořil, kdyby v Prometheovi byla informace a ukázkový konfigurák pro použití leaf disciplíny ESFQ ? nové verze Promethea by se měly dostat do fáze, kdy budou fakt bomba.
Podle mě význam QoS i FUP bude s růstem šířky pásma paradoxně narůstat - ne klesat. Nasdílet je totiž možné velice levně prakticky cokoliv - ale je třeba nad tím mít nějakou kontrolou, protože agregace s sebou nese stále stejné problémy bez ohledu na koncovou šířku pásma - a čím větší bandwith, tím více také láká autory různých virů, hackery, apod....
Je fakt, že pro malou síť, která chce být plně komunitní a rovnostářská, by ESFQ mohlo bohatě stačit. Předpokládá to ale že nikdo nebude připojení k síti záměrně nadužívat ("když nebudu sosat já, tak stejně bude sosat soused"), a že alokace adres bude nějakým způsobem držena v příslušných mezích - případně že bude zavedeno právě zpoplatnění stylem "per přidělená IP adresa".
ESFQ je nanic, pokud domácnost se čtyřmi PC která nejsou za NATem a dvě z toho jsou teenageři co 24h denně sjíždí torrent má stejné podmínky (typicky platí stejný paušál či členský příspěvek) jako důchodce s jediným PC co akorát prohlíží web a mail.
Ja to dnes naistaloval na svuj router ten debian balíček vse probehlo v pořadku , zatím to vypadá že je vse ok jse to ořezává
ale jen mi nejde /etc/init.d/ prometheus start jse nic nedeje ale musím to spustit prometheus start tak to beží .
Kde muže bejt problem?? díky .
ahojte dnes som instaloval na svoju debian masinu
prometheus_0.7.8-2_i386.deb, vsetko prebehlo bez problemov aj kofiguracia + spustenie, teraz uz len cakam ako to pobezi, mam pripojenych na 3.5Mbit DSL 31 ludi, ale budem dvihat DSL na pevny okruh 16Mbit, taq uvidime, zatial valmi pekne dakujem autorom prometea
Není problém s iptablesama ... upravit a naloadovat znovu je otázka strašně krátkého intervalu, bez omezení provozu. Problém s on-line ovlivňováním QOS jsou HTB classy ... prostě volání TC. Tam nic blokového jako iptables-restore není.