frr
Newbie
|
v1 vs. v2: softwarovy upgrade nefunguje |
Příspěvek č. 15 |
Ohledně WL-5460AP v1 vs. v2:
Kolega přinesl 1 ks neurčité verze - s tím že nějak přestal být za provozu stabilní, provider mu flashnul novou verzi a Ovis umřel úplně. Podle mého se jedná o v1.
Takže jsem našel balíčky a návod od APPRO (rescue). Hned jsem zjistil, že na TFTP reaguje, takže úplně mrtvej není. Rescue balík zabral, pak mi ale AP nějak uhnilo, že přestalo reagovat i na "rescue" (aspoň mi to tak připadalo).
Do druhého kola jsem si připravil sériovou konzoli. Vida, ta krabička je docela upovídaná. Pro jistotu jsem na švába od Realteku přidělal pořádný chladič a vyměnil jsem kondík na výstupu napájecího step-down převodníku (470uF/25 => 3300uF/6.3V spínací typ, běží na 3.3 V). Tyhle HW úpravy mi už zázračně zachránily několik nahnilých malých switchů.
Výsledky: na sériové konzoli jsou hezky vidět hlášky od Kernelu. Rescue od APPRO se povede, včetně "druhé fáze", tj. na originální firmware 3.2.1.3.9eu. Když tam ale zkusím flashnout cokoli pro v2, tak to shnije a musím opakovat Rescue. Webový updater hlásí "incorrect file format", nicméně k jakémusi zápisu dojde - na konzoli se vypíše pár zajímavých hlášek, jak se updatují postupně různé softwarové součástky flashky, u některých verzí firmwaru se tam objevují chyby. Update z konzole přes "ftpget && flash program filename.bin" je o něco méně ukecaný, nicméně proběhne. V obou případech se router pokusí nabootovat nový kernel, a v obou případech jádro vyhnije s různými hláškami typu "kernel panic", v některých případech se dump registrů cyklí.
Flash v bootloaderu s pomocí sériové konzoly (přes TFTP) se sice povede, ale bootloader ani nezačne takto flashnutý image v2 bootovat - že nenašel signature nebo co. Zkoušel jsem flashovat i na 0x28000 namísto 0x30000, což nepomohlo. Flash na 0x8000 zkoušet nebudu, JTAG mám, ale nechce se mi ho pro tuhle krabičku startovat. Update bootloaderu z v1.3 na v1.4 jsem provedl ("clock fix" od APPRO) - výsledné chování je v podstatě beze změny. Vedle rescue firmwaru APPRO funguje ještě originální OVIS firmware v maličko novější verzi 3.2.1.13c (download od APPRO) - ten se flashne v pohodě (přes HTTP nebo "flash program") a startuje v pohodě.
Čím víc jsem toho vyzkoušel, tím víc mi připadá, že v1 a v2 jsou dvě různé verze hardwaru. Vždyť i ty firmwary mají dvě číselné řady/konvence: 3.2.1.x.y (podle mého v1) a v2_eX (kde X=5,8,11).
Bootloader na mém hardwaru říká 16bit 180MHz - někde na webu jsem viděl od někoho výpis, který říkal 32bit 180MHz. Moc nerozumím, o co se přesně jedná, protože pochybuju, že by se to týkalo přímo CPU jádra, ale je možné, že to indikuje jakýsi rozdíl.
Nemůžu vyloučit, že mám vadný hardware (CPU, RAM), ale spíš bych řekl, že HW je OK. Dvě různé verze firmwaru z první číselné řady verzí na něm chodí. Pokud máte pocit, že by měla chodit i řada verzí V2, popište přesný postup, jak přejít ze starých firmwarů na V2. Mě se to nepodařilo (kernel panic ke konci bootu jádra). Ještě mě napadlo, jestli za to třeba nemůže starý obsah konfigurační "nvram" (vlastně kus flash), ale předpokládám, že tato se přepíše při flashi nového firmwaru, a navíc mám pocit, že kernel do ní při startu nekouká, že ji čtou až user-space init skripty. Pokud chcete někdo pitvat výpis bootovacích hlášek kernelu, dejte vědět... Škoda že na 2 MB flash nefunguje OpenWRT :-)
|