Zdravím,
tak mi ve stařičkým notebooku Dell Latitude C610 odešla interní minipci wifi karta Intel (už přesně nevim jaký měla označení, asi 2200) 802.11b/g. Notebook byl z bazaru se zárukou (samolepka) a nyní je v reklamaci.
Uvažuji že bych připlatil za Atheros CM9, abych mohl i na 802.11a, ale netuším jestli 5GHz bude umět ta interní anténka v notebooku. Nezkoušel to někdo? Chodí Vám to s tímhle notebookem?
Pokud ne, tak jediný řešení je pak 5GHz PCMCIA a raději s výstupem na externí anténu, ale stojí to jednou tolik než CM9 .
Díky za každou informaci.
Véna
anténa na 2.4 nebude fungovat na 5GHz. Možná na půl metru, ale to to spíš pojede z konektoru na kartě ... Takže by tam musely být dvě, o čemž bych s poměrně pochyboval.
Ale co lze, pokud tam můžeš trochu vrtnout, vytáhnout ven RSMA konektor pigtailem přímo z karty. No a na to už si 5G pendrek seženeš ...
No vždyť ... tys někdy viděl anténu s šířkou pásma nějakých 3GHz? Proto moje odpověď zněla (upřesněný výklad), že pokud notebook nepodporoval 5GHz "elektronicky", tak tam zaručeně nebudou dvě antény - jedna pro 2.4 a druhá pro 5GHz. Takže moje odpověď byla správná: v případě pásma 5GHz mu to pojede "bez antény". Kdežto tys do toho připletl notebook, který 5GHz podporuje (nejspíš) ...
Latitude C610 je někdy z roku 2002, pokud se nepletu. Bůhví, jestli se tenkrát vůbec o 802.11a něco vědělo ... (můj dojem, nehledal jsem to).
Samozřejmě se mohu mýlit, ale dávám tomu tak procento ... Jinak bych to sem nepsal.
Ve spoustě NTB se používá dvoupásmové anténka - není to nic světobornýho, jen tišťák s vyleptaným motivem a nemá to víc jak 5 - 6 dbi ale stačí to na desítky metrů v pohodě. Podobnou anténku prodávali v I4 za cca 70kč včetně konektoru právě do mini PCI. Pokud bude mít štěstí tak tam bude právě takovej typ antény..... BTW: něco podobnýho je i v indoor AP - třeba WLA5000 nebo nějaký trendnet a funguje to tak nějak na 2,4 i 5,3-5,8