Zjistil jsem (nejen) pro mne nemilou skutečnost.
Tam, kde se objeví vysílač operátora MobilKom, přestává fungovat TV (analog / digital) + WIFI na 2,4GHz (5GHz zatím jede).
Má někdo nějakou ideu, jak se tomu může člověk ubránit?
Podle informací přímo z technického oddělení MobilKom se můžeme bránit pouze hlášením na ČTU, ale dopředu mi bylo sděleno, že mám smůlu.
Zkoušel jsem vše možné, ale WIFI je téměř mrtvá.
Projevuje se to jako standardní zarušení => nárůst latence, výpadky spoje, ztrátovost paketů.
Na TV se CTU prijede podivat, to uz je zarizeny, o to nejde.........
Ale pochybuji, ze budou neco delat s WIFI.
Technik od UFO se vyjadril s tim, ze kdyz CTU nameri nejakych 100mV/m2, tak mame smulu a kaslou na nas.
A ze to je zpusobene jen tema jejich 200W EIRP.
Kdyz sem tam volal na to UFO, tak mi to pripadalo tak, ze vedi, ze rusi, ale co by s tim cokoliv delali, kdyz jim to projde.
Mě postavili vedle na paneláku ... zatím no problem (2.4; 5; 10; 38), ale je fakt, že nevím zda to již jede. Ale myslím že jo, už se tam pár týdnů nikdo neobjevil.
Prestava to fungovat tam, kde je pouzio zcela nevhodne, nehomologovane zarizeni, tam kde jsou pouzity zesilovace, ktere nesplnuji pozadovane technicke parametry, casto s prilis velkym (zbytecne) ziskem, malou vybuditelnosti , mizernou selektivitou apod....
Mobilkom je v tom zcela nevine. Pred par dny to spustili i u nas zatim kde jsem byl na oprave byla kombinac polske sito a v nem to, co bych zesilovacem ani nenazval. Pritom si za to muze jen sam ten, kdo tohle pouziva a naprava je velice jednoducha a ani ne moc draha.
Polská anténa + zesilovač je v oboru pojem :-) Ale pouze jeden z problémů naznačeného v tomto threadu ...
U mě na balkóně je zařízeních dost, na tom blíž (mám dva) tři wrapy s CM9 a alcoma, na střeše o tři patra výš ještě ceragon (a to je prakticky nachlup 50m od ufona ve stejné výšce). Klientů na apčkách mám několik desítek (v okruhu řekněme kilometr), plus spoje v 5GHz. Klienti mají v naprosté většině případů ovislinky (1120, 5640) a jak jsem řekl, zatím žádný problém (ani hlášen, ani vyzkoušen). TV mám kabelovku, tak s ostatním nemůžu sloužit.
Můžete potvrdit ty problémy s wifinou někdo další? Docela by mě to zajímalo ... Po víkendu zkusím zjistit, jestli to už tady zapnuli.
Zatím můžu potvrdit jen problémy s TV, ale je fakt, že už si dlouho nikdo nestěžoval. Nevim jak to ČTÚ vyřešilo, ale řešilo se to.
WiFi zatím jede OK. Nasazaný jsou Dlink 2100AP a MK s CM9 a R52.
Vysílač na 2,4 máme od jejich jen 20m. Spíš jsem se bál, že bysme rušili my je. Protože nám RB532A rušilo TV na tom domě. Pomohla plechová bedna.
Tak ja nevím o problemu na 2,4 Ghz .. Primo tam kde mame vysilac s klasikou... PC s linuxem 626 a panelovou antenou Tak mame metr vedle nas nove UFONY.Jenom nam dali jejich anteny pred nase prijimaci a tim zpusobili asi 2 hod vypadek nez jsme zjistili a napravili chod spoje.
O tom že by nam dali neco pred nase anteny se nikdo nezmínil i když měli kontakt na nas. Maji tam i vysilani v pasmu 5 Ghz nevim kam a nač.
Jeden dotaz k pocinani montaznich pracovniku U:fon ... nevim zda jsem neco nepochopil ... ale ty jejich sektory .. proc miri do nebe ?? .. ted tu montovali site .. na vysokem miste (nejvyssi v okoli) no a ty sektory misto toho aby byly sklopeny dolu .. tak jsou naopak .. tedy miri do nebe .. unika me neco ? nebo jen ti montaznici jsou vemena ?
- development
- freenet, education