Zdar
Musím něde dělat chybu, bohužel netuším de, tak možná někoho něco napadne po přečtení tohoto threadu:
- Na střeše mám AP (Linksys 54G/S), k němu 5metrů kabelu a 12,5 dB všesměrovka (žádná homemade).
- U sebe v bytě mám stejný linsys na pokrytí bytu a má jen 1, nebo 2dB pendrek, co byl přibalen.
- V protějším domě mám pár uživatelů přiojených a WiFi (je to cca 60-80metrů). Všichni mají Yagi antény, jeden má kartu XI626, druhý Ovislink 5460, třetí Linksys 54G WRT. Všichni mají antény nasměrované na střechu, kde je všesměrová anténa.
- Pingy na dva uživatele s HWAP mám cca 2ms, a PL 1%. Celkově hodnotím připojení jako dobré.
Přesto když se kouknu na scany, které mi hází HWAPy od nich, nebo jaký mi ukazuje můj Linksys na střeše, mají signál špatný (v průměru 35%), kdežto na moje domácí AP mají lepší signál (45-50%). Mé AP je sice stejným směrem, ale je tam převýšení 5ti pater, což je na tak krátké vzdálenosti docela hodně. Měnili jsme polarizaci, změnil jsem Linksys na střeše, Anténu i kbel na střeše (původně tam byl sektor a dělalo to to stejné. Předpokládal jsem že se to spraví právě změnou HW na střeše). Linksysy ode mne z bytu a na střeše jsem také přehodil a také beze změny. Pingy ukazují, že spoj je docela OK, ale ty scany mě trochu vyvádějí z míry. Stejné hodnoty mi ukazuje jak Ovislink, tak Linksys u klienta, tak můj Linksys na střeše, který je jako AP, takže se mi nezdá, že by všechny AP lhaly a prakticky všechny stejné. Kanály jsem také měnil a také bez výsledku.
Netuší někdo, co udělat, abych odhalil problém? Díky
Skenům v APčkách už dlouho nevěřím .. ukazují uplný hovadiny, některý dokonce ukáží 1% když signál je skoro 90% a někdy ukáží 60% když signál je mizivej....
no, i vysoké pingy jsou v pohodě. Takže mi také vychází, že ty scany spíše lžou. Ale čekal bych to třeba u jednoho AP a ne u třech a ještě k tomu od dvou výrobců.
No..myslím že bude problém v těch yaginách. Je známo že yagi antený září dozadu a pokud jsou u zdi, tak ruší sami sebe. A ten signál od dvýho AP z bytu je pod jiným odraženým úhlem, takže má lepší signál.
Yaginy jsou dobrý na stožáry za kterýma už nic nestojí. Aspoň tak to mám vyzkoušený.
Jeste dodatek ze zivota k memu psani, mozna sem nepatri ale pomuze.
Pokud vase zarizeni rusi DVB-T prijem, pomuze pouzit STP kabel (stinene UTP) a jakekoliv wifi AP zavrit do kovove krabice, treba od stareho AT zdroje, nebo pouzit duralovou instalacni krabici (dost draha). U AP pouzijte STP konektor a vytahnete si fous i na tu kovovou krabicku, to cele bych pak doporucil uzemnit treba ke stozaru (pokud je uzemnen bleskosvodem). Dole u PC pouzijte klasicky plastovy UTP konektor aby nevznikla zemni smycka prez PC bednu a zasuvku, kde byvaji rozdily i stovky volt oproti bleskosvodu. (UTP karta to vydrzi, je na to delana). Dneska jsem toto ruseni resil. U Mikrotika pokud je v kov.indoor krabicce je to jednoduche ma sroubek k uzemneni a nemusi se na STP zadne zemeni pripojovat.
Mikrotik bez kovoveho obalu nevyhovuje ceskym EMC !! a v pripade ze ruseni pujde resit CTU tak vam to sundaj ze strechy. Je to to same jako kdyz zapojite PC desku bez bedny pod antenou, rusi to Radia i DVB-T, z toho pak plynou problemy na STA (spolecne TV ant. - Sloup).