Ahoj,
stavím samostanou mašinu na shaping. Zapojil jsem ji mezi lokální síť a stávající gateway, rozjel jsem na ní bridge a spustil prometheus.
Shaping downloadu na interfacu br0 funguje správně, i data downloadu se počítají správně, ale problém je s uploadem (nevím jaký interface tam správně nastavit, vyzkoušel jsem tedy metodou pokus-omyl eth0, eth1 i br0, ale nic..), data se nepočítají vůbec a shaping také nefunguje tak jak by měl...
Otaázka tedy zní, lze provozovat prometheus na bridgi? A pokud ano, prosím o malé nastínění řešení...
S novou verziou sa nic nedeje a tak chcem znova pripomenut poziadavku o zapracovanie moznosti obmedzenia poctu spojeni na jednu IP.
V sieti sa mi velmi casto stava, ze uzivatel ma na PC virus, pripadne zle nastaveny P2P program a kvoli poctu spojeniam mi spadne AP.
Ked riesim connlimit dodatocne, mimo Promethea, tak sa mi to nefunguje, pritom mam potrebne moduly aj v iptables, aj v jadre.
Dalsou uzitocnou vecou by bolo nastavenie rychlosti pre dlhodobo "neumravnenych", cize aj ked im klesne po restarte promethea rychlost na minimalnu garantovanu, stale dokazu zahltit spojenie. Viem ze sa da nastavit aj mensia garantovana rychlost, ale to by boli zbytocne drasticke rychlostne skoky.
Mozno by bolo vhodne pouvazovat aj na adaptivnom shapingu, cize ak uzivatel prekroci v suvislom datovom toku urcitu hranicu, tak sa mu rychlost automaticky znizi pre ten konkretny datovy tok.
Zkusil jsem si promethea upravit tak, aby používal iptables-restore. 2700 ip adres jsem schopný zpracovat do dvou minut ... na testovacím virtuálu. Na ostré mašině (Core2 Duo 2,13GHz) s "originálním" prometheem je běžný čas i hodina ...
Takže jsem si ověřil, že největší problém je "tupé" zavádění markovacích pravidel.
Ovšem mám dotaz na ostatní:
je nějaký způsob, jak si to otestovat jinak, než nasazením naostro? Nějak se mi nedaří nic najít ... nějaký nástroj, generátor. Nejlépe commandline. Sice si vcelku věřím, ale člověk nikdy neví.
jo ok, no tak dík za otestování. tak já se snad konečně dokopu to předělat, tedy. (sice se říká, že lenost je cesta k optimálnosti a efektivitě, ale v tomhle případě to moc neplatí... :-)