Ahoj,uvažuji o položení cca 150m chráničky na optiku přes pole do cca 1m hlubokého výkopu.Zajímalo by mě zda tam musím dát vespod jako podklad písek.Máte někdo nějaké zkušenosti?
Písek tam je proto, aby se chránička nepoškodila o kameny nebo jinej bordel ve výkopu. Pokud tam je jemná hlína, tak to do písku dávat nemusíš. Jinak má být těch cca 10cm nad i pod, ale to bych fakt dodržoval jenom v navážce nebo kamenitý půdě.
Já jsem písek dával asi 5cm nad i pod a zhruba 15 - 20 cm nad chráničku dával krycí plastový desky. Ty by měli upozornit případnýho kopáče na podzemní vedení. Pokud tam ale v budoucnu zareje bagr, tak je to stejně fuk .
Jinak písek sám o sobě není drahej, víc stojí doprava na místo a pak to taky musíš rozházet a urovnat do výkopu.
v ideálním případě chráničku podsypat pískem položit nasypat 10cm písku položit plastové desky nebo dát folii , geograficky zaměřit a nechat zapsat do katastru jako věcné břemeno.
Zaměření a podklady pro zanesení do katastru mě stály u 70m dlouhého úseku 1500kč (komplet za včechno). Bylo to za "normální cenu", s ofic. dokladem. Obsahovalo to zakreslení do koppie mapy, digitalizovanou podobu pro katastrál a razítko na stavební dokumentaci. Jinak je to podle délky úseku a složitosti zaměření (členitý a nepřístupný terén vs. např. pole).