Byly dokončeny ovladače ethernetu, adaptér běží jak má. Jediné co zbývá tak ho ještě dofouknout do 100 mbit, protože reálně pouští kolem 80 mbit.
Ukončili jsme práce na PHY vrstvě.
Radio paketuje jak se sluší a patří, dnes se bude řešit buffering ETH.
Nakonec zbývá uživatelské rozhraní, které však budeme uvolňovat a rozsirovat postupně s jednotlivými revizemi FW.
Běheme měsíce zahájíme vývojové práce Gigabitové platformy, protože limitujícím prvkem se stalo ETH rozhraní
Mikrovlna je již ve finální fázi, programují se mikroprocesory pro řízení závěsů, attenuátory a teplotní čidla.
Během zítřka začneme testovat přenos TCP/IP - zatim mezi modemy a příští týden až se vývojář vrátí ze zasloužené dovolené, tak i migraci na MW, která je již připravená. Budou se dolaďovat vstupní úrovně, řízení výkonu, atenuační tabulky a algoritmy pro debug. Zacne pripravne rizeni pro zkusebnu.
Jinak gratuluji kolegum z Alcomy k uvolnění 18GHz Cable Free solutionu na trh ČR.
Co nevidět ohlásí zrychlení i Summit development 50 mbit a 100 mbit - udajne s puvodnim HW..
Sice jsem ji ještě neviděl, ale již od 16.10 mám ceník a jeden spoj mám odbdržet do 15.12. - Pro ty, které zajímá cena mám špatnou zprávu -
Bohužel dle ujednání se společností Alcoma nejsem oprávněn cenu zveřejnit.
Už se docela těším, protože díky TV přes multicast již udávaný 32Mbit/s full duplex přestává stačit. Docela se těším na příspěvky ze školení (doufám, že někdo kdo zde píše a není z Alcomy tam bude).
Bohužel AL10D MEII je úplně jiný spoj nežli AL10D MP90, takže upgrade není možný. Příslušenství ale nakonec zůstane stejné jako u stávajících spojů, takže při výměně spoje nemusíte směrovat. To je chápu slabá útěcha, ale takový spoj na 120-kách...
Standardně se bude dodávat s chráněnou svorkovnicí.
AL10D MP90 bude má několik variant, začíná na 44Mbps se základní cenou nižší než 40 Mbps od Summitu, upgrade nahoru je samozřejmostí. S upgradem nahoru si kupujete vyšší modulaci. Citlivosti na QPSK jsou typicky lepší než -82dBm, 8 QAM je typicky lepší nežli -76 dBm. 16 QAM má -71dBm. Což je laboratorně změřená citlivost. Dost jsme se zaměřili na uživatelský komfort, nový spoj ukazuje do dohledu přijímanou úroveň, lze měřit on-line odstup signál-šum a mnoho dalších vymožeností. Nově lze i oddělit dohled od zákaznických dat. Cena je včetně 65cm parabol a svorkovnice.
S výše zmíněnou narážkou na cenu bych to neviděl tak horké, na spoj píšeme pořadník.
Ceny nehodlám na tomto foru ze zásady ventilovat, na požádání je sdělím, kontakty jsou notoricky známé, na stránkách ALCOMA.cz je i moje ICQ.
Z jiného soudku: na přání zákazníků jsme začali nabízet i 90 cm paraboly.
S přátelským pozdravem. Zase někdy...
Mam tady takovy problem - spoj od konwesu se staryma rohama - jednotky 34 Mbit, vic nez 25 Mbit to neudela.
ted problem - na jedne strane je signal v poradku, na druhe strane je signal o cca 20 dB horsi nez na te druhe. Nevite cim by to mohlo byt? Polarizace je spravne, anteny jsou 35 cm, nejede to ani na 600 metru :(.
TO: REJJA
Gratulace k novym produktum, budou jiste stejne kvalitni jak predchozi modelove rady.
TO: Insider
Ahoj Michale, jak jste na tom vy? Konkurence nespi, tak byste se mohli uz taky vytahnout
Často se ke mě dostane otázka, je-li reálné (a co někteří výrobci o svých strojích tvrdí), aby zařízení co se používá na 10GHz se v podobné modifikaci dalo použít i na 13GHz.
K tomuto tématu je vhodné říci následující:
1. Každé zařízení, které se bude používat v pásmu 13GHz musí projít oficiální homologací podle příslušných norem ETSI, která prověří, zda zařízení splňuje vše, čeho si norma žádá. Většina zařízení používaná na 10GHz tyto přísnější normy nesplňuje, ať již postranním vyzařováním nežádoucích produktů, stabilitou, zbytkovou chybovostí , odolností proti rušení atd.
Vzhledem k charakteru pásma 13GHz pro magistrální spoje jsou běžné používané výkony od 20dBm výše , což je řádově stokrát více než 3dBm na desítce. Takového zvýšení výkonu koncepčně většina spojů z desítky není schopna.
1. Vzhledem k politice přidělování kmitočtů od ČTÚ je pásmo 13GHz určené především pro magistrální spoje na velké vzdálenosti (i 70km) a představa, že ČTÚ přidělí kmitočet na pár kilometrů i spoji s pár miliwatty není příliš reálná. Dále vzhledem k zabrané šířce pásma vzhledem k rychlosti se spoje s FSK modulací nenasazují a minimem je alespoň QPSK modulace (i když díky ceně za šířku pásme je již i toto dosti nerentabilní).
Holt spektrem se musí šetřit a opravdu nebude jednoduché, pokud desítka skončí, najít plnohodnotnou náhradu volnému pásmu, ale třináctka to těžko bude.
Můj názor je, že i volné pásmo 23GHz není tím pravým řešením vzhledem k omezením vysílaného výkonu (EIRP) nebude možné plnohodnotně dosáhnout takových parametrů, jako v desítce. Dále se zde přidává problém s útlumem vodních par v atmosféře, které mají v tomto pásmu lokální maximum.
Jisté řešení je použít spoje v licencovaných vyšších pásmech, kde i cena za přidělení licence není tak vysoká . ALCOMA (=my) takové spoje už nabízíme a nabídka se bude dále rozšiřovat.