Tak se podivej jak tvoje dilema vyresili jini:
1) pgp, pro nekomercni uceli zdarma, jinak za penize, zdrojaky jsou verejne za ucelem kontroly a odhalovani chyb.
2) BitScope jedna se projekt levneho digitalniho pc osciloskopu.
Veskerou dokumentaci vcetne dps a programu je publikovana na internetu. Autori si vydelavaji prodejem dps, vyrobou stavebnic
bitscope a prodejem finalnich vyrobku.
...
lada:ja byjsem jako idalní vyděl to že by jsi dokumentaci uveřejnil pouze pro soukromé a neziskové využití. vydělávat by jsi moh jak už nekdo psal na tvorbě stavebnic pro lidi který nemaji čas a chut běhat a shánet součástky a tištáky po všech čertech(rozhodně by jsem si taky jednu od tebe koupil). Popřípadě i vyrábět hotové Crusader s jistym příplatkem za práci.
Ja jsem tri roky ve svem volnem case uplne totalne from scratch vyvinul pojitko s parametry 10Mbps full duplex, dosah 1km, postavitelne z maloobchodnich soucastek, spolehlive, vyrobitelne domacim naradim, podle detailniho navodu. Dal jsem to zadarmo na web pod GPL a je mi jedno co se s tim stane - at si to klidne nekdo vyrabi kdyz dodrzi GPL. To cemu ty rikas skuhrani je holy fakt ze kdyz na to nemam cas, tak
v tom pokracovat nebudu, pokud si muj cas nekdo nekoupi komu zalezi na tom, aby se vyvinulo neco lepsiho jak LED 10Mbps/1km.
Ty mi tady budes vypravet jak ses zadluzil na vyvoji! Ja jsem delal vyvoj a mam ho dotazenej az do finalniho vyrobku kterej je otestovanej rocnim provozem prototypu a debugovanej jak to nejlip slo, a muzu ti rict, ze na to zadny prachy vubec potreba nejsou, bylo to radove jednotky, mozna pres deset tisic behem nekolika let! Vrazil jsem do toho akorat prachy za soucastky coz je pakatel. Jediny co se do toho musi vrazit je prace, a ty je secakra hodne, ale nikdo se na tom rozhodne nezadluzi!
Ty tady budes vypravet jak ses zdaluzil, kdyz vsechny ty prispevky co lidi posilali posilali tobe! Me neposlali ani vindru. Ja jsem dostal 0, dal jsem k verejne dispozici navod, podle kteryho bezi vsechny opticke linky v czfree a jedny koleje na Slovensku. Ty jsi dostal od lidi kdovikolik tacu a nedal jsi k dispozici zatim nikomu nic!
Crusader se mi libi vic nez Ronja uz jen proto, ze se mi zda profesionalnejsi pristup k problematice. Muze to byt jen zdani, Ronj' preci jenom beha nekolik desitek, zatimco Crusader jeste nema ani prototyp. Ale styl vrabci hnizdo je mozna realny pri bastleni typu 1 kus = 1 tyden, ale pokud se to ma vyrabet serioveji a profesionalneji (a tedy i levneji a spolehliveji, kdy se nejde s kazdym kusem si vyhrat). Samozrejme - nekdo muze preferovat styl, kdy si vsechno dela sam - pak mu Ronja urcite vyhovuje vic.
A jen vyvoj a vyroba prototypu 2 (pripadne 4) vrstveho tistaku neni zadarmo, nemluve o case tech vyvojaru a debugeru ;-) Sam tedka ridim mensi projekt vyvoje LCD displeje s touchpanelem, takze tak trochu tusim wo co go ;-)
Podle meho nazoru si to klidne nech. Dal jsi do toho cas a vedomosti. Kdyz budes schopen zarucit funkcnost a uspokojis poptavku, tak bude 99% lidi spokojenejch a za rozumne penize si to koupi.
Muzes si to patentovat a casem to od Tebe treba koupi nejaka firma. Nebo muzes bejt lidumil a po case to pustit do obehu.
Kazdopadne se z toho pokus dostat zpatky alespon naklady nebo nebudes mit priste chut neco vymejslet. Motivace musi byt.
Az budes mit rozumnou nabidku, tak dej nabidku. Zajem urcite bude.
Libor
ja suhlasim s nazorom, ze by to mohlo byt pre nekomercne vyuzitie zadarmo (dokumentacia a vsetko okolo toho) a pre komercne vyuzitie za $$$ . ja by som si to kludne (a velmi rad)postavil, casu mam pomerne dost a pretoze som student, vela penazi nazvys nemam:-( .sice patrim asi iba medzi to "jedno percento" co si to postavy samo, ale uz sa tesim az bude vyvoj hotovy. lada, drzim palce.
jj jasny ale spis mi jde o to, ze tu bedujete ze nejsou supr vykony diody, ze sou, ale na velkou vzdalenost nepouzitelny. ptam se tedy, jestli s nejakejma min vykonejma nejde realizovat 100M uz ted
Myslim si, ze maloseriova/zakazkova vyroba projektu Ronja apod. ma asi jako jedina budoucnost, protoze bastleni na kolene je vicemene vychodisko z nouze, nebo zalezitost pro nadsence. Moznost koupit opticke pojitko za rozumnou cenu (oproti komercnim alternativam) by byla urcite vyuzivana a velice by pomohla celemu projektu czfree.
1. Mam sitovku Edimax EN-5200PXA bez konektoru AUI, ale s 16 pinovym rozhrani AUI primo na karte (pinhhead - 16 pinu). Zajimalo by me proto schema zapojeni. Tedy jak tech 16 pinu propjit s AUI interface Ronji?
Nebo kde se da sehnat karta s AUI konektorem do PCI?
2. Muze byt k jedne sitovce pripojena na AUI Ronja a jeste UTP nebo koax?
3. Jaka ma byt ohniskova vzdalenost cocek a kde by se dali sehnat - Brno a okoli?