Léta spokojeně provozuji připojení na Inet přes PC s Debianem, na kterém jede ipmasq. Teď jsem koupil ASUS wl-500gP, nakonfiguroval interfejsy úplně stejně jako u Debianu, samozřejme naklonoval MAC, aby byla stejná a přesto se nedostanu ven! Jakoby můj ISP nějak poznal záměnu. Je to vůbec technicky možné? (Router sám o sobě funguje, když si nasimuluju vnější síť na druhém PC, normálně pingám "ven" atd., aniž bych jakkoliv změnil konfiguraci routeru.) Poradí někdo, kde může být problém? Díky.
Zkousel jsem to arpem z toho PC, co simuluje vnejsi sit. Ukazuje tu MAC adresu, kterou ma i muj Debian na WAN interfejsu. Je to dostatecne overeni, ze klonovani zafungovalo?
A vidis alespon jeden sitovy uzel tveho poskytovatele? Pokud ne, mohl by byt i problem v automaticke detekci rychlosti ethernetu.Stava se to velice zridka a jde v podstate o to, ze jsou proti sobe dva porty 10/100 a nedokazou se shodnout na spolecne rychlosti. V tomto pripade je jedine reseni - nastaveni alespon na jedne strane pevne rychlosti(pokud je to mozne).
WAN adresu mám statickou - i když ne veřejnou. Je to nejspíš za NATem u ISP. A zaplaceno určitě mám, jinak by mi to nechodilo ani v té původní konfiguraci s Debianem. A tam to chodí, kdykoliv to přehodím zpět. ;-(( Někde musí být zakopaný pes.
Když to přehodím z Debiana na ASUSa, tak nečekám, ale pak to docela dlouho zkouším a trápím. Na druhou stranu, zaměňuji přece IP a MAC za to samé IP a MAC. Pro switch by to nemělo být poznat, nebo ano?
ASUS je nastaven v režimu Home Gateway, WiFI část (prozatím) zcela vypnutá. Zapnutý FW a filtrování, ale všechno z LAN do WAN je accept. Loguje se také všechno. DHCP vypnuté. Snažil jsem se o co nejjednodušší nastavení pro začátek.
Možná jsem to nezdůraznil, ale WiFi je opravdu zatím vypnuté. Jedu jen přes WAN a LAN porty. Pevné nastavení rychlosti jsem také zkoušel - všechny varianty 10 a 100Mbit, full a half duplex. Bohužel, stále nic.
Tvoje presvedceni, ze duvod nefunkcnosti zname tady na foru je pozoruhodne :)
Normalni postup je ovsem tento:
a) necham poskytovatele potvrdit, ze nepouziva zadne specialni techniky detekce typu zarizeni na uzivatelove strane
b) hledam chybu v nastaveni sveho zarizeni tak dlouho, dokud ji nenajdu