mam tu jednu obec,kde skutecne jedine solidni pripojeni je po telekomunistickych dratech.Dle predbezne analyzy pres web na tel.cislo v te obci je maximum 1024/128 (ten upload me vyslovene sere) .
Vezmu li v potaz ze pripadny odber dat skrz ADSL by byl samozrejme bez datoveho limitu a z minulosti jiz provereny ze rychlost dosahuje tak max. 85% psane,vychazi mi cca. 870/108 kbit.
Copak DL,ten je ok,lec UL skomira.
A ted co s tim...resp.rad bych vase nazory jak to osetrit aby UL postacil vice lidem,zrejme max.5.Co jej muze dost zatizit : Skype,pripadna posta,upload na FTP/www,P2P bude zakazano.
Uvazoval sem i o mozne variante vzit na 2 linkach adsl,nalezt vhodny router ktery je do sebe "zmixuje" ,s tim by se uz mozna zit dalo... 2048/256 (1740/216) pro max.10 lidi...
Verte mi ze v soucasne situaci nelze do zminene obce dostat jakkoliv data pres Wi-Fi,overeno i velkou firmou,ktera naklady spocitala na cca. 250 000kc jen za technicke reseni.
Ted si vzpomínám když jsem začínal je to tak tři a půl roku. problem byl i u nás, sice doba kdy jsem měl dsl je pryč, měli jsme 2048/256 1:20, down byl v pohode ale ten up byl jen asi 150kb. pro 20 lidí to stačilo. vzali jsme si úver 150000 abychom si mohli nechat dovolit přitáhnout vzduchem 5/5M.
To by mě zajímalo jak u nás můžou rozjet to jejich slavné ADSL2+, když kabely v zemi stojí za dvě věci.Občas se vyskytl problém že nešla linka, když přijeli technici a měřily to tak mi řekli jestli mám vůbec adsl zavedené že nemůžou najít sinchronizační impuls pak z nich vypadlo že se někde rozbyl kabel, jen vím že budovaly tenkrát nějakou založní linku. Adsl už nikdy nechci vidět ani slyšet
Jo da se to i pro 10 lidi. Ty rychlosti 870/108 kbit sedi. Meli sme to takhle taky nejaky cas a routovalo se to monowallem na pentiu s CPU 150 MHz. I p2p se tam vesly. Akorat musis poradne nastavit shape v monowallu a p2p up dat treba jen max. 50 kbit. No a mesicne ta linka davala tak nejak okolo 150 - 170 GB down. Dala by i vic :-)
Ono taky zalezi pro jakej typ lidi..Jestli se mezi nima nachazi jeden clovek co pouziva vic jak mail a web tak to staci, pokud by vsichni byli moderni aktiviste, tak to asi bude horsi..
Jinak velkejm firmam never-ty delaj vzdycky z komara velblouda..
Ač je to nepopulární, tak bych volil cestu FUP. Ideálně třeba hodinový limit, počítaný jen přes den. Třeba 50 MB za hodinu, počítáno od 7 ráno do 11 večer. Kontrolovat třeba každých 15 minut za uplynulých 60 minut, a když překročí, tak se mu linka zpomalí třeba na 32 kbps. A pokud budeš chtít být hodnej admin, tak ještě můžeš pár překročení měsíčně dát jako povolených, a uživatel bude pak sejmut až když překročí ten povolený počet. Prvního v měsíci se počet vynuluje a každý začne zase s čistým štítem. V noci by se limit nepočítal, ať se poperou.
P2P bych přes den dal na minimum, v noci bych mu dal třeba max. 80 % linky.
A hlavně spravedlivě rozdělovat linku, tedy když budou stahovat 3 lidi, tak každý dostane třetinu linky, atd. A to samé by tedy mělo platit i o odchozí lince.
Tak nějak to řídím u nás, a vše jede bez problémů. Ale není to ADSL.
Co takhle Wimax? nemám tedy osobní zkušenost ale mělo by to dát až kolem 10km NLOS. Otázka je kolik to bude stát... A až budete mít solidní net další lidi ve vsi se určitě přidaj - taky nás bylo na zčátku 10 a teď 250 ...