Zdravím, chtěl bych zde rozvinout nové vlákno k poloprofesionálním mikrovlnným spojům na 5 GHz.
Po dvouletém úsilí mohu s úlevou říct, že projekt nízkonákladových spojů na 10 GHz se docela vyvedl.
Protože se pohybuji docela často na instalacích a na setkáních ze zákazníky, vyplynula mi potřeba odskoků na posledních mílích.
Chtěl bych vytvořit nějakou pracovní skupinu, která by se zabývala vývojem a sladěním nového výrobku plně duplexního spoje v ISM pásmu s FDX propustností kolem 50 mbit , dopřednou korekcí s energetickou nenáročností v kompaktním provedení.
Mě bych pár základních poznámek:
1/ Zda-li by byl zájem
2/ Jaké by byla jeho použitelnost
3/ byl by zájem i o takovýto MP
4/ Jaká je nejčastěji používaná vzdálenost pro výstavbu trunku
5/ Jaká latence by byla ještě snesitelná
6/ jaká by byla akceptovatelná cena
odpovím čistě vlatními potřebami:
1) o 50Mbit FD v PtP 5GHz by byl velky zajem
2)propojování bloků
3)vzhledem k prepokládané ceně ne
4)osobne se mi jeví jako max 1km (videl bych to jako levnejsi variantu FSO)
5)latence do 90% využiti do 10ms
6)záleží na datu dostupnosti a vývoji cen FSO, zhledem k tomu ze ted postavim PtP v 5GHz za cca 11kKč s propustnosti cca25Mbit HD tak se tva cena jeví jako správná (je to vlastně 4x25Mbit) osobne by se mi libila cena 20k-30kKč
Zdravim,
1. zajem by urcite byl
3. MP je taky pomerne zajimavy napad, pokud to bude FD, tak myslim ze je to hodne zajimave
4. vzdalenostne bych to videl
- MP do 3km
- PtP do 8km
5. latence do 90% 10ms pak do 20ms
6. 25 - 45 tis. v zavislosti na moznostech (zda to bude ciste PtP nebo MP nebo moznost kombinovat, mozna bude lepsi 2 solo varianty)
Co se tyce spotreby tak bych se priklanel k platforme se spotrebou do 30W a napajenim na 24V/48V a samozrejme PoE.
No pokud se nekdo o neco takoveho zajima, muze se podivat na Motorolu, ty uz to maji aspon funkcni. Jiank nevidim duvod, proc na iodskoky nepouzit PtP Spoj na Atherosu, tam, kde nejde nasadit FSO.
tady vycuc z emailu co mi poslali:
- Integrovana konstrukce (jednotka i antena v 1 boxu)
- napajeni po Ethernetu
- plnohodnotna podpora QOS
- rychlosti PtMP 20 Mbps a PtP 300Mbps.
- synchronizace přes GPS i s konkurenčními providery (vysoká odolnost proti
rušení)
- Motorola ma sirokou zakladnu produktu (PtP, PtMP, Mesh, Wimax a BPL)
- 2 roky zaruka
- OFDM spoje nevyzaduji primou viditelnost