Zdravim,
bych bych moc vdecny kdyby me nekdo poradil, popripade nakopnul spravnym smerem. K memu problemu: Provozuji jiz pres 2 roky wifi sit, momentalne je nas neco pres 10 ucastniku. Sdilime 1 linku - momentalne 1mbit. DO nedavna jsme si vystacili s routerem od Zincomu jehoz zakladem bylo QoS ktere spravedlive delilo rychslost podle vytizeni linky. Data byly neomezeny a tak byli vsichni spokojeni. Ale pak skoncila pohadka o spravedlivem internetu a to v okamziku kdy nekteri jedinci zacli pres P2P site tahat o 106 a linka se zacala ucpavat. A je to rozdil kdyz se zacina nacitat stranka kdyz je lajna volna, nebo kdyz je naplno ucpana diky P2P sitim.
Proto ted shanim reseni jak zlepsit stavajici situaci, a to se da udelat pouze tak ze dotycnemu jedinci zaskrtim rychlost v okamziku kdy nasosa napr. 0,5GB za den (priznavam ze zaskrtit pod krkem by bylo ucinnejsi :-)
Takze shanim nejake reseni s FUP (nejake slozitejsi - napr aby se data v noci do FUP limitu nezapocitavala). V kombinaci se spravedlivym delenim rychlosti dle aktivnich uzivatelu + nejakou tou statistikou s prenosem dat jednotlivymi uzivateli. Mam pocit ze reseni je jedine na bazi linuxu. Priznam se ze linux je pro me velka neznama, ale pokud nebude zbyti...budu se ho muset naucit.
Proto jsem se chtel zeptat vas ostatnich co by jste me doporucili. Zda linux stroj (problem jen ze to bude zrat hodne elektriky) ci by me stacil routerboard, ci wrap. Popripade co je pro moje potreby lepsi...
Diky za odpoved. Jen bych reagoval - mno ono neni moc kam migrovat - bo se skladame - platime kazdy 200,- mesicne. Pro srovnani - konkurence ma 0,5GB mesicne za 360,-. Sice ma rychlejsi lajnu, ale o to driv ty mega profrci. A co se disribuci tyce - tak kdo potreboval stahnout velke soubory (linux, P2P obsah) tak si to stahnul pres noc kdy byla lajna volna. Ale ted se ro rozmohlo i na denni dobu... coz je problem.
no stejně jse ti to sekne ,a když začnou tahat s torentu tak jse to to ap ucpe a pingy jsou hrozný mel jsem ho v síti a ted jsme udelaly Softverove ap s karto do pci Artheros a linux server s HTB a spokojenest a nebo jse podívej po WLINE 4000 a nebo viší model ten ma taky QOS .
Mno ja to QoS v APPru zapnute nemam. A zatim se me AP neucpalo... QoQ mam na routeru (APPro pouzivam jen jako AP, nikoli jako router). Ale proc se ptat - prodejsi z wifcentra (prodejci WLINE) tvrdili ze to QoQv APPRu stoji za ...
no jo tak tolik netahaj ja mam v sítí hrozný stahovače jsou schopný za noc udelat treba 12Giga jeden človek mame 3Mbit linku a a proč tedy používaš další router ? když ten APPRo umí i routovat a ješte hronadu vychitavek ale ma to slabej procak
Mno co bych nepouzil kdyz je to zadarmo :-) Ovislinky jsem v siti mel, tak jsem z nic appro udelal. Pouzivam na tom v podstate jen statistiku prenosu dat uzivateli... jinak na routeru (ne appro ale Zioncom) mam QoS na IP, takze kazdy ma garantovanou svoji rychlost a zbytek se deli podle vytizeni linky...