Od 6.6.2006 (to datum se dobre pamatuje) se zacaly WA-2204A vyrábět v nové HW revizi, která umožňuje regulovat vysílací výkon. Předchozí HW revize s novým firmware moc nefungovala, výkon spadnul na nějakou nedefinovanou hodnotu (zpravidla okolo 9dBm) a ať jste v menu nastavili jakoukoliv hodnotu, nefungovalo to. Někteří prodejci (Zcomax) tyhle revize striktně odlišovaly, u jiných (ano, u těch kteří hlásali funkční regulaci už na jaře pomocí skrytých stránek v menu...) jste měli buď smůlu, nebo štěstí - podle toho která revize na vás vyšla. Teď už by ale měly být všechny zařízení na trhu ty nové.
Výrobcem zařízení je CC&C, některá zařízení ale vyrábí přímo pro Zcomax. Zařízení od Zcomaxu se poznají snadno: logo Zcomax v menu, přiložená instalační příručka v češtině a na CD kompletní český manuál.
Merlin
===================================
Vcera jsem poprve nasadil toto HW AP u klienta a jsem prijemne prekvapen. Zaprve to funguje presne tak, jak by to fungovat melo. Zadruhe, umi NATovat wifi, cim je idelani pro pripojeni par pocitacu v domacnosti, cemuz napomaha i celekem 5 LAN ethernet portu (pouzit jde i WAN v teto konfiguraci). Jenom me trochu zmatlo, ze kdyz jsem zmenil DNS, tak to nebezelo....musel jsem reloadnout DHCP ve woknech, jelikoz to nema DNS forwarder a do DHCP to pere rovnou ty DNS servery, coz jsem nevedel
Jedina chybicka je chovani noveho FW pri pouziti tlacitka connect v site survey..napise to error a je nutny soft reset.
shrnuti: je to paradni HW za paradni cenu
A pouzivat NAT u klientu mi prijde jako pekna blbost, to je pouzitelne jen pro ISP co tvrdosijne povoluji jen jeden PC a takovy ISP zaslouzi nakopat do zadku.
Nezkousel a ani nebudu, nemam zapotrebi resit cizi problemy, proste to nebudu kupovat a basta. Tech par lidi co do nasi site prijde od jisteho ISP proste vyresim jinak.
Taky si myslim, ze ten NAT ma neco do sebe - v urcitych situacich. Nechapu cim by mohl NAT odporovat pripojeni do site! Myslim, ze tuto otazku si klade i par dalsich lidi a tak, pokud je to mozne, bych poprosil o odpoved.
Ja mluvim o stabilnim pripojeni u klienta, kterej ma doma vic kompu. Pokud tam ma NAT, ninkdo se mu nemuze dostat na komp ani kdyby mockrat chtel. Saskarnu s presmerovanim portu neberu, to uz je prece lepsi router bez NATu.
Potrebny to muze byt napriklad pro vzdalenou spravu. Zrovna to ted resim. Mam 2 klienty, kteri jsou sice cleny naseho freenetu, ale dohodli jsme se s jednim ISP ze budou pripojeni skrze jejich pater namisto nevyhovujicich dlouhych WiFi spoju, takze maj jejich IP adresy a nedostanou se dovnitr site kde maji kompy na ktere se potrebuji dostat, nedostanou se na web site, na nic, nemuzou kamosum pres VNC nastavovat kompy a ani opacne to nejde.
Budu to resit pres linksyse s OpenVPN tunelem k nam.
Dalsim prikaldem budiz hry, klient za NATem spusti hru, udela server a nikdo se na nej nepripoji, diky NATu.
Je to vpodstate stejny problem jako NAT uvnitr site.
Cilem ISP je aby se klientovi zobrazil seznam, jestli je za jednim, dvema nebo deseti NATy je klientovi jedno. Cilem freenetu je, aby kdokoliv mohl komunikovat s kykmoliv, coz predpoklada ping z vychoziho az na cilovy pocitac, takze zadny NAT.