Jiří Šíma
Junior Member
|
Uz mi to došlo, jak je to možné, že nějaký kabel má třeba větší útlum než prosté šíření toho signálu v prostoru. Ti co ho vyrobili nepočítali, že ho někdo bude používat na tak vysoké frekvenci a navíc v takové délce... Omlouvám se, jestli jsem vás dříve zmátl. :(
Co se týká koaxů, tak jedna věc je jasná. Obecně rozhodují fyzické rozměry. Koax má tím menší útlum, čím větší povrch má středový vodič a čím víc vzduchu obsahuje dielektrikum. A nedá se to odrbat. Proto se někdy používají jako vnitřní vodiče lanka (lanko stejného průměru má větší povrch než jeden vodič stejného průměru) a jako dielektrikum pěnový PE nebo dokonce vzduchové komůrky. Důležité je také "neděravé" stínění. Zato není tak moc kritická impedance 50/75 Ohm. Ztráta nepřizpůsobením je tu minimální (asi 4%, což je asi 0,2 dB). Takže klidně vyzkoušejte a použijte 75 Ohmový koax (dá se myslím sehnat levněji).
Co se týká směrových antén je to podobné. Čím větší má anténa nebo anténní soustava rozměry, tím větší má zisk (vím není to tak jednoduché, záleží na více věcech ale v zásadě je to tak), za předpokladu že je ta anténa dobře zkonstruovaná pro tu frekvenci.
Když tak mě někdo opravte, kdybych se mýlil.