No, souhlasim na zakladne vlastnich zkusenosti, ze mechaniky pro Ronju i 10 Mbps crusadera jsou casto opruz, a ze ta elektronika je v podstate jednodussi problem, nez ta mechanika.
Elektronika je v podstate v obou pripadech (a nejspis i u te stovky) jenom lego z prefabrikovanych soucastek, osazene bud rucne nebo na stroji - ale porad je to lego.
Naproti tomu mechanika musi zvladnout pomerne extremni atmosfericke podminky (dest, rosu, snih, namrazu, -20 stupnu, +40 stupnu, primy slunecni osvit...), a jednoznacne 90% problemu ktere se vyskytuji se tykaji nedomyslenych mechanik (a zbytek jsou vyhorele LEDky). A to neberu v uvahu ergonomii zamerovani (jinymi slovy: kolik hodin stravi banda komiku na dvou strechach, nez se podari spoj zprovoznit - protoze zadarmo si kazdy postavi max. tak spoj kterym pripoji sam sebe, ostatni paterni spoje delaji lidi kterym taky treba nekdo plati nejaky vyplaty...)
Plne podporuju Ladovu snahu dotahnout mechaniku do podoby seriove vyroby, protoze proste jestli ma ta sit byt k necemu a dosahnout nejakych uspor z rozsahu, tak musi byt stovkovych Crusaderu nasazeny serie v rozsahu radove treba sto kusu. My teda zatim planujeme najisto jenom 2-3 spoje, a kdyz se to osvedci tak mozna dejme tomu dalsi 3-4 spoje (nektere mozna v rezimu 10 Mbps na vic jak 2 km). Problemem jsou samozrejme jenom penize - idealni by bylo postavit sit ze 100 Mbps Crusaderu celou, ale vzhledem k tomu, ze nikdo v zasade neni ochoten platit vic penez nez za ADSL (i kdyz by dostal 10x lepsi produkt), tak to pujde pomalu.
Jasne! Lada ma spravnej klidackej postoj, protoze uz v tom chodi nejakej ten patek. Danny, je mi jasny ze to vidis jinak, ale zkus se na to podivat taky z toho jinyho uhlu, kdy mas v ruce neco, nad cim jsi stravil vpravde stovky hodin. Crusader je Ladovo dite a otisk. Je jasny, ze v budoucnu na nem muze vydelat balik a proto to chce mi vsechno v richtiku hend - prave proto, ze do toho vlozil velkej kus svyho zivota. Schvalne se mrkni, kdy je 1. prispevek v crusader threadu...
Ja mam crusadera a ronju a musim potvrdit, ze opravdu 90% veskere prace je s mechanikou a zamerovanim (coz z mech. primo vyplyva). Na crusaderovi jsme si ji upravovali sami, u ronjy je "referencni". Crusader byl ok, ronja je mimo provoz, protoze to proste ujizdi a neda se s tim nic udelat.
Lada vyviji jakysi "monoblok", kde se zameruje soucasne TX a RX - to je naprosto nezbytne pro dalsi vyvoj, stejne tak jako pevne ohnisko. My jsme k tomu s nasi mechanikou taky dospeli. Tohle usetri fakt hromadu casu a u 100ky je to pravdepodobne zakladni podminka funkcnosti...