rsaf
Senior Member zastupce cloudu 10.152
|
Re: Jaký bandwidth manager?? Aneb jak na přidělovaní Internetu. |
Příspěvek č. 28 |
Ja bych zdroj problemu mozna hledal nekde jinde nez v prometheovi...
Pises ze mate cca 150 lidi a kousek vedle pises ze by jsi to chtel nejlip podle MAC adresy. Znamena to snad ze brana do internetu je ve tve siti jediny router ?
Videl jsem nekolik siti, ktere staveli lide bez jakychkoliv zkusensti a vetsinou systemem vsesmer, na nem x klientu a v bridge dalsi vsesmer... a nic z toho neni routovane... Kdyz se tyhle site dostaly do rozmeru cca 50+ klientu, vetsinou to slo cele do haje.
Jinak ja spravuju podobnou sit (obecni sit), ktera zije z prispeni obce a sponzoru, taky je urcena spise pro brouzdani nez pro stahovani (resp. vyhradne pro brouzdani, stahovani je potlaceno pravidly site). Vyresil jsem to tak, ze stahovani P2P programy je proste zakazano (jak pravidly tak i technickymi prostredky), od te doby se vse hodne zlepsilo, klienti si zvykli a vymenuji si veci mezi sebou misto aby je sosali z inetu. Dal jsem lidem moznost koupit si vlastni konektivitu za nakupni cenu od naseho ISP (proste at se domluvi 10 lidi, daji kazdy 200 mesicne a sdileji si svuj vlastni vyhrazeny megabit) ale nejak se jim do toho nechce. Vzdycky je to tak, ze kdyz je nekde problem (pretizeny vsesmer, stromem zarostly P2P spoj) tak nekteri lidi rvou ze to jede blbe a at s tim neco urychlene delame ze si radi koupi placeny inet a kdyz se opravi spoj (a tim padem by melo smysl aby si koupili placeny inet), tak je najednou ticho.
Jinak pokud chces neco co zvladne nejak uridit 10Mbit a nema to byt nejake linux/bsd PCcko tak si na to kup nejake cisco (vetsinou to umi sice jenom rate-limity ale to musi stacit)