Na tomshardware merili packet loss u wifi a byl asi 5%,coz mi pripada docela dost.Pokud to tak opravdu je,potom pri ceste paketu pres 5 wifi zarizeni jich dorazi do cile jen 77% (100*(0.95 na 5)). Je to tak? Pokud ano,tak ronji budou nutnost. Jedine,ze by ty sitovky ten oacket loss poznaly a paket poslali znovu,takze TCP/IP by nic nepoznal. Ale tak to asi neni
Packet loss je kvuli retezeni wifi urcite dulezita otazka. Prave jsem si proto zkusil pingnout od sebe k Deuovi. Obe mereni byla asi 1 minutu s odstupem 2 minuty.
1. mereni: 89 packets transmitted, 77 received, 6% loss
2. mereni: 62 packets transmitted, 61 received, 1% loss
Pravdepodobne nebude problem v samotnych kartach, ale v okolnim ruseni. To je vsak, zda se, hodne promenlive. Vice i slabsich gatewayi do internetu v siti bude asi lepsi, nez jedina tlusta.
na nasi lince (opticke pojitko na seriovem portu) jsme meli vypadky obcas az 50% (uplne nepouzitelne), obcas 5% - pro tcp nepouzitelne, propustnost tak 0.5 kb/sec max i 1 % (to dalo tak 5kb/sec - pricemz plna rychlost je 115200 bps. Vypadavalo to pouze v jednom smeru. Ale myslet si, ze tcp to zachrani pri masivnich vypadcich je blbost - tomu by odpomohlo pouze selective acknowledge coz u linuxu nekdo navrhoval a mozna ze to vyssi kernely budou mit - aspon linus o tom kdysi psal. Tohle je vazne problem!!!
Mozna bude treba mezi jednotlivymi tranzitnimi uzly instalovat nejake P-t-P spojeni ala PPP ale s potvrzenim selektivne ktery paket prosel aby se znova mohl preposlat. Da se to napsat docela jednoduse s tun/tap devicem v 2.4 kernelu.
No samozrejmne!Musim prece nejak vyzkoumat,jak se ty pakety ztracej ;-)))) Na MFF UK v troji taky vsichni parej CSko,zajdi se podivat do labu. Ja taky netvrdim,ze zrovna ja budu provadet nejakej vyzkum,ikdyz linux bych se rad naucil,hlavne ty site
Tak to by bylo mozna nejlepsi mezi kazdym uzlem czfree rozbehnout openvpn tunel, je to zasifrovany, kdyz je potreba i zkomprimovany ale musela by se tam dodelat ta fronta pac ono to kazdy paket bere a zabaluje do UDP a nekontroluje jestli dosel.....