Ja jsem udelal 5Ghz plechovku podle toho kalkulatoru na 2,4Ghz co pouzivaj snad vsichni, tet nevim rychle link, byli stim velky problemy, protoze mi to nechtelo chodit tak jak bych si predstavoval, ale tet uz to funguje skvele. Mame to jako ozarovac k parabole a dokonce ma zisk o 2-3db lepsi nez original ozarovac od vyrobce. Ale kdyby tady nekdo zalozil samostatny tema na anteny 5Ghz, bylo by to supr, protoze nez jsem udelal supr plechovku tak to bylo mesice zkouseni a cteni. Na internetu zatim neni vubec nic.
Nevíte někdo jsem nováček v týto oblasti. Mám k dispozici parabolu (myslím že je poměrně velká cca 80 až 100cm teď nevím) pevnou kovovou - plechovou. Uchycení není problém. Vzdálenost AP je cca 2km. Jde o Wifi 2,4 GH. Jediné co nevím je zářič, jak ho udělat. Jedná se mi především o tyto detily:
1) udělat stojku z prostředku paraboly nebo trojnožky na kraj paraboly - má to nějaký vliv? neb použít origoš satelitový držák konvertoru s tím že musím jinak zaměřovat parabolu.
2) zářič: jaký je rozdíl mezi plechovkovým zářičem a originál zářič
3) jse li manuálně zručný jde zářič udělat kupř z plechu (stočím plech navařím víčko) nabarvím udělám laminátovej potah aby to pěkně vypadalo. ...
4) Dozvěděl jsem se že plechovka má mít určité rozměry nicméně nevím do jaké vzdálenosti ji dát od paraboly je na to nějaký teoretický vzorec? Nebo se pouze jedná o to aby vyzářený signál z plechovky dopadal pokuď možno na celou plochu paraboly ?
5) někde jsem se dozvěděl že když se na plechovku ještě přidělá jakýsi trychtýř směrem k parabole získá se tím 3 dB příjmu na víc.
1) No já mám dojem že výkon se reguluje i vysílacím zařízením ne?
2) No myslím že od toho forum je ne ? ... a proto se ptám a pak usoudím co bude lepší. Kreslením a měřením a počítáním zaberu jen čas. Nějaké to vzdělání v elektro mám jen už dlouho se tomu nevěnuji a neznám nové poznatky a tak dále...
3) Mám dojem že s jakoukoliv směrovou anténou tedy i kupovaným sítem se zamoří určité pásmo před anténou. Samozřejmě je pak rozdíl ve směrovosti. A mám dojem že jakákoliv směrová anténa na tuto vzdálenost s potřebným výkonem stejně bude mimo normu.... Tedy i to síto. Mimo to na tuto vzdálenost by měla stačit nějaká směrová 16dB že?
4) a proto se ptám jak to správně spočítat a správně navrhnout zářič. Jestli to jde.
1/ Máš středovou nebo offesovou parabolu? pokud se nemýlím offsetová má jiný tvar. Na offsetovou nejlépe originál držák (jinak nenajdš ohnisko), na středovou spíš trojnožku - je stabilnější než jedna tyč (a líp tam tu plechovku přiděláš).
2/ při správné výrobě a umístění - rozdíl minimální až nulový
3/ ano, samozřejmě
4/ každá parabola má ohnisko, tam byl také umístěn původní ozařovač - tak tam :-)
5/ trychtýř není určen na ozařovač, ale na samostatnou plechovku použitou jako anténa - zvýší směrovost a zisk.