napadlo me, jestli by byl velky problem udelat web se skriptem, ktery by opingoval vsechny bezici AP a nahlasil jejich dostupnost/nedostupnost, pripadne cas pingu.
ja nevim jak bych to kodil, ale imo by to nemuselo byt moc pracne, pokud nekdo vite jak na to. v budoucnu si myslim, ze by takovyhle kontrolni web mohla mit kazda GW do internetu, nebo by mohl byt jeden centralni, kde by se vypsany pingy ze vsech GW.
no bylo by to urcite zajímavý ale obávám se ze by to nebylo spolehlivý. nedávno jsem přemejšlel o nečem podobnym a došel jsem k tomu že by byl docela zásadní problém v tom že kdyby se přerusilo spojení do části sítě která neni jinak připojená. Tak by došlo k tomu že ta odpojená část sítě by dál v pohodě běžela ale podle toho skriptu by byla mrtvá.
To by asi bylo potreba, aby ten skript nejakym zpusobem reflektoval topologii site a nebyl to jen samotny ping. Pokud by znal topologii site (tj. graf), mohl by pak nahlasit neco jako: o tady tom velkem kusu site nic nevim, protoze je preruseno todleto paterni spojeni.
Jinac si myslim, ze na takove a podobne monitorovani site snad jsou jiz existujici nastroje, ne? Neznam, je, ale myslim ze jsou.
Myslim, ze pro zacatek by byl dobry i ten jednoduchy ping. Spravna interpretace by pak byla: "Node ma/nema momentalni dostupnost Internetu". Kdyz k tomu budu mit mapu nodu a jejich propojeni, snadno nahlednu, kde by mohl byt problem. Sit neni zatim tak velka.
možná, že jsem trochu mimo, ale má to smysl ? co se třeba bude dít, když zjistíte, že na vaší cestě k internetu spadne AP ? začnete obvolávat ty lidi, přes který jste připojený. a ti se budou snažit o nějaké řešení. takže není to pingání a různé scripty zatím zbytečné ?
Spíš má smysl snažit se o uzavírání ringů, směrování na routerech a podobné věci. Prostě zálohovat připojení.
Samozřejmě dostat sms o tom, že AP nemá konektivitu je velmi příjemné, ale nějak mě nenapadá, jak by se to dalo udělat.