Řekl bych, že ctechtek, tak jak byl doteď už asi nikdy nebude. Z protestů se stala exibice lidí, co se snaží třískat nějaké body (politické, ekonomické, sebepropagační...) a rave scény se to už netýká. Prostě tenhle druh umění se dostal do úplně černého podzemí. Bude se muset vymyslet nějaký jiný způsob, jak dělat party bez úřadů a razítek. Francouzské a britské zkušenosti můžou trochu pomoct.
Jedna fa (nejmenovana) provedla na vlastni naklady pruzkum VM (s tim, ze ho zpenezi). Vzorek 1780 obcanu. Vse podle beznych zasad (ruzny vek, ruzne vzdelani, ruzna bydliste, jako prumer CR). Vysledky jsou desive, snad proto to zadny denik neotiskl. Podle me volby rozhodne zamichaji politickym spektrem a Ti soucasni se nebudou stacit divit. Ted uz je mi jasne, jak se vyrabi verejne mineni. Staci publikovat jen to, co se jim hodi!
to _the_wolf_: Nechtěl jsem urazit kohokoliv z organizátorů demonstrací, ale přijde mi, že to vzalo špatnej směr. Tady imho převládlo nějaký ražení liberálního pojetí lidskejch práv a umění zůstalo v koutě. Média se chovala tak jak se chovají vždycky a část organizátorů šla papalášům (věřím, že neúmylsně) na ruku. Umění má ale ze senátem, parlamentem a politikou vůbec jen pramálo společného.
Tohle napsal Karel Teige v roce 1945 o vztahu nacizmu k umění. Platí to ale imho o vztahu autoritativního pojetí politiky (jiné v dnešní době neprosazuje v vysoké politice nikdo) k umění obecně:
"Ostatně umění jako zvláštní autonomní obor duchovní aktivity, tak jak vykrystalisoval v evropské vzdělanosti v podmínkách 19. století, tedy umění jak mu dnes rozumí vzdělaný svět, nemělo v nacistické kulturní politice místa a bylo hozeno přes palubu. Jen takovým obrazům a sochám, jen takovým básním a hudebním skladbám, jichž bylo možno s hlediska politické účelnosti využít jako agitačního a propagačního prostředku, byl přiznáván význam a byly oceňovány a odměňovány."
Ještě k tomu dodám, že výše uvedené působí spolu s tlakem současného kšeftařského a konzumního prostředí, které dělá z umění jen zboží - zábavu pro masy bez jakékoliv podstaty.
Jedno z hesel původních anglických rave party zní: "Dance Before The Police Come!" Je v něm obsaženo všechno.
Naposledy upravil Michal Cepela 26.08.2005 v 15:55