Zkoušel jsem nastavit dynamické přidělování pásma, ale nějak se mi nedaří. Mohl by mě někdo nakopnout ?? Potřebuju omezit pásmo celkově na nějakou hodnotu a poté v případě, že dojde k jeho zaplnění tak nastavit např. pro každého připojeného horní limit.
Příklad : celkově 512kbit, když tam bude 10 uživatelů sosat najednou, tak každej aby měl max 1/10 pásma.
Když tam bude jen jeden tak klidně může sežrat celejch 512kbit.
Je to pomocí ipfw možný nebo se spolehnout v tomhle případě na to že TCPIP stack rovnoměrně přidělí pásmo všem ?? Nebo to vyžaduje nějaký extra skriptování ?? Pokud to už takhle někdo máte nastavený, tak example by bodnul.
Jooo, tak to bohuzel nevim... HTBcko jako takovy je myslim jen pro linux, ale tipnul bych si, ze to bude mit nejakej ekvivalent (neni pod BSD treba CBQ?). Bohuzel ale s BSDckama nemam zadny zkusenosti...
zdravim, mam taky mensi problem s HTB akoze ked si zapnem jeho podporu v kerneli 2.4.20 tak treba stiahnut nove tc ktore stiahnem priamo zo stranky htb, taktiez je potrrebne patchnut iproute2 patchom ktory sa na tej stranke nachadz lenze akosi nikde nemozem zohnat source iproute2 2.4 verzie vsade je len stara asi 2roky 2.2 cize a ked tu 2.2 patchnem tak aj tak sa to pri kompilacii zdrbe....
nefiete ako sa to ma robit alebo kde robim chybu ? thx
Tohle samo znám, ale tohle není dynamický přidělování. Tam máš prostě natvrdo nastavenejch těch 512kb mezi uživatele, ale nemůžeš tam nijak nastavovat aby třeba k jednomu uživateli to jelo 512/n rychlostí a ke druhýmu třeba 512/3n rychlostí (n je počet konkurenčních připojení). Máš pravdu, že na ten příklad co jsem uvedl by to stačilo.. (i když i tak to nefunguje moc dobře co jsem to tak zkoušel).
Řešením jsou opravdu prozatím jiné metody jako CBQ nebo ALTQ či HTB a další.
V případě, že si někdo bude chtít připojit ke své síti ještě další počítač (notebook, počítač dítěte) a nebude chtít platit dvojnásobný díl poplatku na NET, jak zařídím, aby dostal jen svůj zaplacený kus konektivity?