Ahojn všichni,
nesnáším hučící počítače, proto jsem od vykuchaného P 1 na 133 odpojil větrák. /Je v jedné krabici s napájecím zdrojem/
Po odpojení hlavního větráku se jako zdroj dalšího hluku ukázal větráček na procesoru- asi se už zadrhává, tak jsem ho odpojil taky. Procesor má samostatná pasivní chladič. dle barvy měděný.
V počítači je zapojen jen procesor, 1x 80GB disk, v PCI slotech sí?ovka, serial port a D-SUB port. K omezení spotřeby jsem vše ostatní vypojil. Je to krasne tiche, skoro jako ovislink.
Hrozí nějaké nebezpečí? Nevadí mi jestli se spálí procesor, je to stejně šrot, jediné čeho se bojím je požár. Nechal jsem to odkrytovaný.
Díky za rady
XGURU
odpojit vetrak ze zdroje je dost nebezpecne! rozhodne nedoporucuju... je potreba zajistit alespon nakej (staci malej) prutok vzduchu, jinak ti to casem shori, idealni je tam dat ten velkej vetrak co je na 12V a zapojit ho na 5V to dostatecne snizi otacky ze je skoro neslysitelny, ale dulezite je ze dobre chladi...
ja to mam takhle na hl. routeru 400MHz celeron udelane, ve zdroji prepojeno na 5V a na boxovanej celeron sem naplac dalsi velkej ze zdroje a dal na 5V...
stiha to chladit v pohode, uptime pres 120dnu a to prezilo i letni mesice kdy je v podkrovi takovejch 65+
ono stačí kldině .) i jinej upg ... odpojit větrák ale jak sou v něm ty hlinékové chladíci bloky tak je nahradit bud většíma nebo ještě lépe použít měděné . -> lepší vodivost tepla .. a lepší fyzikální vlastnosti ..
také postačí chladič lehce stříknout matným černým lakem.
Chladivost se podstatně zvýší.
A jak psáno zhora, větráky 12V přepnout na 5V a je vystaráno.
Do 200MHz Pentia je to dostatečné.
No vetrak na procesoru P1 muzes dat klidne pasivak z nejakyho vetsiho chladice za par supu bez vetraku. Uchladi se v pohode. Tyhle stary vykopavky mely hovno vykon, takze nemaj duvod topit :-)
U zdroje bych rozhodne vetrak nevyndaval. Svuj ucel tam preci jen ma. Dost tam topej ty tranzistory (stabilizatory ci co), na kterejch jsou ty pasivaky ve zdroji, takze se da o ocekavat, ze pri vetsi spotreba se prehrejou.
Okrytovani zdroje ma take jeden ze svych ucelu, ze v pripade havarie nejake soucastky ve zdroji nedojde k rozsireni pozaru mimo zdroj ..(jinak pri prehrati vetsinou nedochazi k pozaru, ale k tomu ze neco odejde a vyhodi to treba jistic v byte)
Rozhodne tahle uprava neni nic spolehlivyho ! to bych ten pc radsi zavrel nekam do kumbalu aby me neotravoval a hlavne pri uprave ve zdroji hrozi pro nekvalifikovane nebezpeci urazu.
Ale stejne bych si nechal pojistit byt pokud budes takhle experimentovat.
Jeste me napadlo, koupit si nejakej ultratichej chladic a vymenit ho v tom zdroji..
PC se může chladit pasivně, proč ne. Ale musí být zajištěná aspoň minimální cirkulace vzduchu, jinak se vzduch v case (resp. v krabici, kde je to instalované) ohřeje a jelikož se teplým vzduchem moc chladit nedá, tak se to pravděpodobně upeče. Když se dobře vyřeší rozmístění komponent (např. žebrování by mělo jít vertikálně) a vytvoří se aspoň minimální možnost větrání, a? už přirozeného (větrací otvory dole a nahoře), nebo nuceného, není to problém.
Osobně doporučuju vzít 120mm větrák a připojit ho na 5V (případně na 7V, ale to není moc bezpečné), jak už tady taky padlo - bude to foukat dostatečně a zároveň to bude zticha.
Ahoj a jeste jednou dik za rady, ja ten vetrak nevyndal, jen jsem ho odpojil od napajeni, jak tedy ten velkej sitovej vetrak preopjim na mensi napeti, nechce se mi nikam nic pajet.
Poc jsem nechal odkrytovanej a proceser je jen na ten pasiv.
Dik
Muj miniserver, 486DX2 overclocked z 80 na 100MHz, 2xHDD a 2x100Mb sitovka, bezi jenom s vetrackem u zdroje na 7V, a je to zakrytovany. Teplota v case <40oC. Pruser je, kdyz se ten vetracek kousne, ale to mi dela jenom pri startu.
Ahoj, už asi týden to běží, a zatím se nic nestalo, procesor je OK a krabice se sí?ovým zdojem je jen teplá, dá se na ní udržet ruka, nijak se to nepřehřívá, měřící zásuvkou jsem změřil max odběr po ustaleni do 35W. Takovejhle výkon by se i při věech ztrátách mohl uchladit sám i bez větráku.
xG