Před nějakým časem jsem si pořídil spoj Alphawave Crusader Infra, a myslel jsem si, že ho jednoduše na obou stranách připojím místo stávajícího WiFi pojítka do switche a hotovo.
Bohužel jak jsem záhy zjistil není to až tak jedoduché a je potřeba mít natvrdo nastavenu rychlost 10Mbps, tak mi radili manageovatelné switche, ale s těmi to také nechodilo, protože tu rychlost nastavovali jako advertise a ne force. Tak jsem pořídil jiné switche, které dělají force a zase nic, tak jsem to vzdal a Crusadera zbalil do skříně.
Skříň není nafukovací a potřeboval bych v ní místo, tak bych rád toho Crusadera taky jednou zprovoznil. Bohužel ten spoj je na obou stranách na takovém blbém místě, že tam nejde dát počítače a nastavit natvrdo rychlosti na sí?ovkách...
Není nějaká jiná možnost jak je spojit bez použití počítačů? Napadlo mě jestli by nešlo připojit je třeba přes WRAP.1E-1 2xLAN/128MB RAM, využít z něj jen ty ethernet porty a udělat přes ně bridge (sí?ový most) a nastavit tam rychlosti napevno na 10mbps (linux je mi cizí)? Případně nějaké jiné (levnější řešení)...
Potřebuju aby se to prostě chovalo jako kus drátu mezi dvouma switchema (žádné routování, nic takového...)
nam to nefungovalo ani s managovatelnyma switchema ani s ledajakyma sitovkama, nakonec jsme skoncili u Intelackych sitovek, ktere nam doporucil vyrobce.
15.06.2005 v 19:45
-=RYS=-
Senior Member
Re: Crusader > spoj bez možnosti počítačů na obou stranách
Nam funguje bez problemu mezi dvema switchema Allied Telesyn (ATI) 8024GB - (trosku drazsi sranda) i mezi ATI AT-8012M a Zyxel ES-2008.
Zkousel sem i ATI × levnej unmanag benq/micronet a slo to, ale zyxel × benq/micronet nesel.
ATI umi na portu nastavit nejen 10MbFD, ale i flow control a MDII/MDIX, coz ten zyxel neumi. Mozna proto to neslo (dal sem to nekoumal).
No to je hezký... Switche za 2x 12500,- Kč (ATI 8024GB) respektive za 2x 8500,- (ATI AT-8012M) se mi k tomu vážne kupovat nechtějí. Nešlo by nějaké levnější řešení?
V nouzovém případě, jestli se nenajde jiné řešení bych ten jeden switch ATI AT-8012M koupil a z toho jednoho místa bych to do budoucna chtěl čtyřma crusaderama napojit na 4 místa. Tam bych už pak zkusil nějaké levnější manageovatelné switche. Třeba ten Zyxel ES-2008 kterej je asi za 4000,- Kč, nebo ten Edimax ES-3116RE+v.1 (2500,- Kč) co už mám taky v té skříni .
Spojeni mezi switchema s Crusaderem funguje, problem je v tom, ze dost switchu lze a tvrdi ze forcuje port na 10tku, ale ve skutecnosti to advertisuje - prikladem je TPlink, myslim ze i nektere CISCO Catalysty. Zkouseli jsme to s switchema KTI networks (managovatelne, dokonce 1 FX port) a s tema to behalo. Myslim ze RYS ma jeste jeden nebo dva. Obecne se pozna ze switch lze tak, ze se forcne na 10 mbitu, pak se pripoji na port sitovky v linuxu (ovladac musi umet mii rozhrani s podporou mii-tool) a koukne se na vystup z mii-tool. Podle toho, jeslti vypise ze se to spojilo autonegotiated nebo ne se pak da usuzovat na to jestli je to forcly nebo jen advertisnuty. Nevim jak by se chovaly switche ktere to umi forcnou ale kdyz slysi autoneg. tak se na nej prepnou. Proste nejsme takl bohati abychom mohli zkouset ruzne switche - bohuzel.