Tak jsem prave pro Klfree objednal vetsi mnozstvi Alcom na 10.5 GHz, abysme se v lete nenudili:-).
Mezi reci jsem se dozvedel zajimavou informaci - ze ted nabizeji to jejich ME pojitko na 10.5 GHz za 99 tisic (bez DPH) a to dokonce s velkymi antenami (120cm a 65cm) bez doplatku. Ma to vsak par hacku: 1) anteny jsou repasovane Boschky, 2) maji malinko horsi technicke parametry, 3) nevypadaji tak elegantne jako originalni, 4) jsou fakt velky a tezky, takze se to docela pronese:-) Ale jednotka je u toho samozrejme nova - stejna jako u tech MEcek.
Nam ty Boschky taky nabizeli bez doplatku, tak jsme je chteli pouzit pro dalsi spoj Praha-Kladno pro navyseni konektivity, ale narazili jsme na problem, ze na barak v Praze se nam nevesly kvuli jinemu uchyceni, tak jsme si nakonec museli doplatit na normalni anteny. O tech 120kach teda musim rict, ze jsou fakt monumentalni... hehe.
Vzhledem k tomu, ze Alcoma k temto spojum garantuje technicke parametry, ktere nejsou zas tak moc horsi a tomu, ze k tomu poskytuji normalni zaruku, tak si myslim, ze pro komunitni site to je dobry zpusob jak usetrit - za originalni 120ky chteji doplatek asi 50 tisic, proto jsme do nich sli i my. Pokud by s tim byl nejaky problem, tak je to hlavne pruser Alcomy, ale moje zkusenost s Alcomou je velmi pozitivni, nikdy jsem s nimi nemel nejmensi problem a vzdy se snazili vyjit vstric.
A jeste k tomu leasingu ci pronajmu - v posledni dobe jsem se setkal s tim, ze nekteri z vas uvazuji o pronajmu 10.5 GHz spoju (od ISP nebo vyrobce) nebo o leasingu. Dobre si spocitejte naklady na ten pronajem vs. koupi. V Klfree sice mame pronajaty jeden spoj od ISP a ted ho budeme koncem mesice nahrazovat vlastnim - tehdy jsme do toho sli, protoze jsme nemeli kontakty a informace o cenach, ale dneska bych vam nic takoveho nedoporucoval.
Optimalni je koupit to v hotovosti, ale na to malokdo ma. Alcoma je treba svolna k prodeji na splatky, kdyz na ne trochu zatlacite - lepsi kseft na splatky nez zadny kseft, ze? :-) ...teda pokud to nebudete chtit splacet celou vecnost. Pokud nemuzete platit moc, tak zkuste ten leasing, i tak se vam to vyplati oproti pronajmu...
btw, SVM jiz ma funkcni 40mbit verzi pro testovaci ucely :-)
O tomhle jsem taky slyšel, nese se drb, že nekdo to zkusil nainstalovat v Hradci a schodil spoj GTS-ce.
Ta samozřejmě ("s teroristy")* nevyjednávala,
a přihrála to rovnou ČTÚ.
Oficiální verze je, že došlo k záměně umístnění zařízení,
takže se vysílalo na místě, kde se mělo příjmat.
Co je na tom pravdy se ve skutečnosti nedovím.
Pokud někdo o tomto případu víte, prosím odepište,
docela by mě zajímalo, co se tam skutečně semlelo.
J.
------------
* Tato narážka není směrována na dotyčnou firmu,
ale spíš na chování, které mírně připomíná Ruské ozbrojené složky.
"MY nevyjednáváme, MY střílime"
Zatim jednokanal (jenom pro testovani, seriovka bude mit ladeni v celem pasmu)
Budete ctít kmitočtovou tabulku, nebo to chcete pálit
křížem-malorážem jak všichni?
Protože pokud se pokusíte dodržet kmitočtovku a budete chtít ladit skutečně po CELÉM rozsahu, tak se vám to projede na filtrech, které musí být ostřějsí než má kdokoli jiný na trhu.
Ne že bych Vám nefandil, (nekdy až moc), ale "ti druzí"
(the others) ty spoje dělaj už nějaký pátek a pokud vím ani jednomu se nepovedlo ladit celé spektrum, natož u toho lazení dodržovat nejaké kmitočtové plánování.