iptables-save/restore je zrovna vec, ktera se me moc nelibi. mit skript/konfigurak s jasnymi pravidly pro firewall je podle me uzitecne - neco podobneho je treba i ve FreeBSD kdyz jsme u toho.
Kazdopadne CZFree Debian je Linuxova distribuce postavena na _vybranych_ Debianich balicich, cestou nejmensiho odporu, a nema smysl o tom diskutovat. Funguje to a je to odvozene z Debianu, konec diskuze.
Vidíš rozdíl mezi napsáním skriptu (nebo jeho úpravě) a spuštěním a napsáním konfiguráku (nebo jeho úpravě) a spuštěním init skriptu, kde oboje je jeden příkaz? Já ne, obzvláš?, když konfigurák pro iptables-restore je jen stejná sada příkazů jako ve skriptu, jen okuchaná o počáteční slůvko iptables a případně o parametr určující tabulku, protože tabulky jsou v tom souboru reprezentovaný jinak. Kdo umí pracovat s iptables na příkazový řádce, zvládne přece bez prolbémů pracovat i s timhle souborem. Nebo mi něco uniklo?
Kromě toho, nevšim jsem si, že by se někdo bavil o balících, spíš tu poukazujeme na zbytečnost některejch řešení, jejichž funkční, zdokumentovaný a logicky uspořádaný ekvivalenty už dávno existujou.