Dobra, uznavam, ze to neni nejlepsi zpusob. Vypocet je samozrejme lepsi, zvlast kdyz se da vyjadrit analyticky (fuj to ze sem napsal? ) Ale jakakoli cast paraboly se da skutecne nahradit v malem okoli kruznici (rika se jim oskulacni kruznice). Vzdycky de o presnost Mimochodem i ten budic je nejak velkej a nemuze se celej vejit do ohniska.
Nojo, prave jsem se nad tim zamyslel. Ono je to totiz tak, ze uz si toho moc z deskriptivy nepamatuju, ale ted se zas nemuzu zbavit presvedceni, ze ta oskoulacni kruznice v okoli vrcholu funguje(to urcite), ale ze stred nema v ohnisku ale v bode kterej ma dvojnasobnou vzdalenost od vrcholu nez ohnisko.
Safra uz je to docela gulas.
Jasne ze parabola neni kruznice, ale ..... no o matice-geometrii, kterou mame zajiste oba moc radi, si muzem radeji popovidat treba pres icq a treba az vysledky debaty sem umistit, jinak z toho brzy bude OT.
Ad. dipol. No myslim ze se to da budit i jinak nez dipolem (treba smyckou). Ale tvrdit to nebudu, antenu jsem jeste zadnou nenavrhnul :(
Ten vyse uvedenej vzorec je samozrejme spravne a je nejlepsi.
plus: nechci narazet ale jen, ze 4*x^2 je prohnutejsi nez x^2
a zbytek vykladu jsem nepochopil... nicmene vim co mas na mysli.
Ja jsme tuhle otazku pred nedavnem taky resil a dosel jsme k nazoru, ze nejlepsi je klasicka stredova parabola od TV satelitu. Dokonce jsem si vymyslel, jak jednoduse k tomu pribastlit motylka (biquada). pridelal jsem ho na kulaty nerez plech, do jeho tri rohu jsem udelal ovalny diry a temi jsem prostrcil tri tycky od paraboly. na konci staci zajistit objimkou se sroubkem a je to, da se krasne ladit vzdalenost v rozsahu +- 10cm.
Je ale potreba si davat pozor na vyzarovaci uhel z ozarovaci anteny. motejl i plechovka maj 60 stupnu a timto uhlem nepokryju ani moji 60cm parabolu.
mrknete na ten navod, link je nekde v druhem prispevku, on tu parabolu delal hooodne placatou, to je prave kvuli tomu ozarovacimu uhlu.
Sehnal jsem gratis antenu TV. Je jako na obr., ale ma strmeji zakulacene konce reflektoru a zaric je kratsi viceprvkovy. U nas je to na kazdem druhem baraku. Mate nekdo zkusenosti s timto kusem ja predelat na 2.4G ??
Jaký ozařovač používáte, pokud potřebujete vyrobit ozařovač k MMDS sítu? Plechovka je fuj, ta je dobrá na plnou středovku, ale co na síto? Biquad asi taky nebude optimální, má jako na potvoru přehozené H/V diagramy proti optimálním pro dobré ozáření.