Při včerejší bezesné noci mě napadla hříšná myšlenka, co vede uživatele k vytváření monster typu paraboly, hyper trychtýře, když v podstatě stačí dát na stejný reflektor 4 Biquady a mám anténu se ziskem cca 16 dB na ploše cca 22 x 22 cm s cenou nula. Vycházím z teorie sčítání zisku antén, kdy každá přidává dvojnásobek (teoreticky 3db), to nemluvím o tom samém na bázi QuadroQuadu, kde bych byl někde u zisku 18db, což je jistě slušné (pořád při zachování reálných rozměrů).
Je mě jasné že tu bude mít spoustu úskalí, například impedančně to přizpůsobit, atd ale je to reálná myšlenka, nebo jsem se do toho již zamotal ??
Laická doplňující otázka: Je impedance to samé jako standardní odpor, tedy chová se v paralelním a sériovém zapojení stejně ?? Předpokládám že ne, otázka tedy zní čím se to řídí ?? Tedy minimálně sériové provedení jsem ještě neviděl a při tom u mého nesmyslného snu by to tak nahrávalo, dvě a dvě paralelně, sady do série a jsem na vytoužených 50 Ohm.
Vzdalenost 1 lambda od sebe povazuji za optimum a neni to na prekazku, i s timto omezenim a biquady jsem na celkovych cca 24 x 24 cm, prave sfzovani a napajeni bude problem jak to vyresit, to bude orech.
S tom merenim to bylo dobre, s tim jsem samozrejme pocital, spise me jde o to, ze logicky se nabizi spojeni viz uvodni mail, ale realismum me veli ze jde o kravinu, byt elektricky je to OK.
S homogenitou jsem srozumen, ale myslim si ze jeste nejsem za prahem reality, treba ve srovnani s bezne uzivnanou YAGI, atd ktere prevazuji dominantneji.
Jsem rad ze to neni takova kravina ... zkusim to nicmene jeste namam jasno v tom napajeni, to bude asi problem nejvetsi, jak to rozumne vymyslet.
Vyhoda: pri dodrzeni smeru polarizace (levotociva - pravotociva) je putna, jak jsou anteny vuci sobe natocene. To se s vyhodou pouziva pro druzicovou komunikaci (telemetrie, radioamaterske satelity, datove spoje) u tech druzic, ktere pro stabilizaci polohy v prostoru pouzivaji namisto drahych a energeticky narocnych gyroskopu vlastni rotaci. V tomto pripade je kruhova polarizace jedina pouzitelna pro spojeni bez uniku zpusobenych zmenou vzajemne polarizace, jake by nastaly pri pouziti linearni polarizace.
Nevyhoda: mala separace vuci linearnim polarizacim, cca 3 dB. To se krute projevi zejmena v huste obsazenem ISM pasmu, jakym je 2,4 GHz. Pouzitim kruhove polarizovanych anten se ochuzujeme o moznost oddelit prekryvajici se kanaly o dalsich 20 - 25 dB volbou opacne polarizace. IMHO na WiFi kruhova polarizace nepatri.