Lado, durazne te varuji. Pokud budes experimentovat s infra VCSELem a nevis co delas, vystavujes se riziku trvaleho poskozeni sitnice! Infra VCSEL vyzaruje neviditelne zareni zraku nebezpecne.
A nechapu, k cemu experimenty s infra VCSELem budou. Takova linka je nepouzitelna, protoze jednak ohrozuje zrak tech co ji instalujou, v pripade havarie (vichrice a pod.) bude ohrozovat jeste zrak kolemjdoucich. A nejde to zamerit bez komplikovaneho specialniho vybaveni.
Pak je tu jeste psychologicky moment. Jestlize se rozkrikne, ze CZFree.NET pouziva amatersky bastlena pojitka s infra lasery, bude se opakovat situace s CTU. Vsichni na nas budou volat hygieniky protoze budou pochybovat ze nejaci amateri to umej ubastlit tak, aby to bylo bezpecne. A majitele domu se budou zdrahat vydat povoleni k montazi na strechu, protoze nejaka duchodkyne z toho bude mit strach ze ji to vypali oci neviditelnym zarenim.
A pak taky, kdyz si vezme narizeni vlady 480/2000 Sb o ochrane zdravi pred ucinky neionizujiciho zareni, na NIR oblasti kde ten VCSEL pracuje jsou podstatne tvrdsi limity na expozici nez na viditelnem pasmu prave proto, ze zde neni aversion response oka.
Proto si myslim, ze pokud laser, tak viditelny VCSEL a pokud se nedela, tak viditelneho Fabry Perrota. Nebo je to problem pro tebe zbastlit dvoutranzistorovy regulator pro Fabry-Perrotuv laser?
Lado, zajimalo by me, jestli se ti uz podarilo odstranit ten problem, ze kdyz vypadne signal (coz se diky mlze muze stat dost casto) tak ze se ty dva svabu uz nedohodnou a nekdo bude muset jit mavat rukou pred pojitko na strechu nebo rebootovat router.
A podarilo se uz vyresit taky problem s tim, ze se ten svab prepne do 100Mbps kdyz vypadne signal?
Jinak ta vec vypada celkem akcne, ale zajimalo by me taky, jestli treba kvuli tomu jak to neni stinene a podobne (pouze RX dioda v takovym kusu plechu ?) jestli se tam nechyta na ten prijimac nejake ruseni a podobne. A nevznika na tech tistacich jitter kvuli ruseni siricimu se po zemich?
Zkousel jsi benchmarkovat dosah oproti RX/TX paru z originalni Ronji 10M Metropolis se stejnou RX a TX optodiodou? Ma to stejny dosah nebo mensi?
A mas vyreseny mechanicky interface? Bude se to moct montovat do standardnich hlavic od Ronji nebo budou potreba nejake specialni?
Kdyz jsme vyrabeli 3 Ronji na Bakulaku (Clock, jbohac, Deu, kazdy jednu) tak jsme merili cas potrebny na sletovani. Vyslo to: AUI interface 18 hodin, RX+TX 10 hodin. Cas je nezavisly (+/- hodina nebo dve) na tom, zda dotycny ma s elektronikou zkusenosti nebo nikoliv. Nijak jsme to neflakali, vsechna tri zarizeni jela na prvni zapojeni (Deu tam mel 2 kondy 100x mensi ale to jsem mu je blbe dal ja a propadlo mu to vystupni kontrolou).