xchaos
Samozvany gubernator
Team Member: MOD |
Ty musíš mít prostě poslední slovo...
Je pradva, že některé internetové brány a lokální ISP kompatibilní s CZF (nejsem si jist, jestli je možné použít označení komunitní sí? v případě, že celá infrastruktura patří např. nějakému s.r.o. nebo o.p.s) prostě neunesly, že by v Břevnově byl levnější internet nežu nich, a přišli se sebevražednou cenovou politikou, se kterou dávají svým sokákům 1 GB přenesených dat hluboko pod 10 Kč, a dotují to paušálním "zdaněním" těch, kteří sí? nevyužívají o nic intenzivněji než dříve modemové připojení.
Díky aktivitám těchto nejrůznějších subjektů dnes patříme mezi jednu z nejdražších internetových bran v CZFree - sice plán
Proto si myslím, že mám zásluhu na tom, že přístup do CZFree má opravdu hodně lidí - ale ne na tom, že je CZFree levná přístupová sí? k Internetu. Dá se to vyjádřit např. číselně - na nodu Arachne je 10 Mbps iGW, a bez převěsů a Wi-Fi 46 Mbps CZFree. Se 100 Mbps LANkou expandující do okolí pomocí převěsů a s Wi-Fi počítaným jako 1 Mbps-FD je u nás instalováno 151 Mbps FD pásma CZFree. Řada lidí v Břevnově tedy má možnost přístupu k ostatním členům sítě rychlostí 10-100 Mbps, ale do internetu se nedostanou nijak zvláš? levně - je to konkurenceschopné vůči ADSL a CDMA, ale ne např. vůči kabelovce (taky třeba v Dejvicích je UPC, a proto mám pro cloudu 10.18 nastavených jen nějakých mizerných 44 tříd rychlosti - spousta lidí je tam zapojených v CZFree - možná skoro 2x tolik - ale neplatí nic, a Internet berou od kabelovky..)
Kromě toho se všude kde to jde snažím používat vhodnou levnou technologii (Wi-Fi, drát skrz zeď) i pro peering se sítěmi, které ode mě internet nekupují. Kdybych se ho po těch spojích snažil prodávat, tak budu sám proti sobě - budu mít k dispozici méně CZFree konektivity...