No vida... a testoval tady někdo, jestli HTB třídy které sestaví Prometheus QoS fungují nad IMQ zařízením ? Totiž háček je v tom, že pokud se packety musí na IMQ poslat přes iptables tabulku mangle (jak ukazuje ten odkaz), tak je tu ten háček že Prometheus QoS tu tabulku na začátku flushuje... což je jen detail, ale začátečníky asi zmate...
Zatím je tam parametr "asymetry-ratio", který to změní plošně všem třídám rychlosti. Není to otestované - ale není důvod, aby to nefungovalo (no - možná ten, že root class uploadu se asi nepřepočítá).
Do budoucna se plánuje možnost definice několika různých klíčových slov - z nichž každé by mohlo mít definované jinou (nebo žádnou) FUP, jiné (nebo žádné) asymetry ratio, i další parametry. Je to v podstatě "program bez algoritmu" - je to jenom otázka času, který tím strávím. Ostatně - je to open source, kdyby tam možnost více kličových slov dodělal někdo jiný, rád to použiju. Představuju si to třeba tak, že se zavedou uživatelsky definovaná klíčová slova a v konfiguráku to bude definované třeba jako:
(Jestli si někdo myslí že bgpd.conf je složitý, tak já mu ještě ukážu zač je toho loket ! :-) "There's more than one way to do it." - Larry Wall, autor Perlu)
Totiž - plošné nastavení stejných parametrů všem klientům stejně je dost blbost. Třeba FUP na ethernetu souvisí jen s agregací na iGW, zatímco FUP na Wi-Fi je spíš ochranou jednotlivých klientů mezi sebou navzájem.
Bylo by super, kdyby si u mě různí velkopřeprodejci (ziskoví či neziskoví) třeba objednali placenou konzultaci spojenou s konfigurací Prometheus QoS na míru jejich potřebám. Pak bych tam třeba podle potřeby doprogramoval i vlastnosti, které pro provoz svoji vlastní iGW bezprostředně nepotřebuju.
Zatím mě bohužel všichni ukecají na neplacené konzultace po ICQ. Musím být při poskytování konzultací daleko tvrdší ... :-)
Ufff... tak tedy za tohle nenesu odpovědnost :-) RPM balíček doufám má alespon' dependence na iproute2, a dependence na přikompilované QoS v kernelu podle mě RPM taky nemá - proto budou lidi akorát nadávat..
Jinak já jsem toho názoru, že dokud jsem neuměl program instalovat z .tar.gz, tak jsem s Linuxem neuměl vůbec - a tohle není utilita pro lidi, kteří s Linuxem zatím neumí, bohužel. A celé C<<1 ve kterém to píšu je úmyslně koncipované tak, aby se aplikace obešly bez spuštění ./configure skriptu... ve skutečnosti plánuju obejít se i bez ld ...
No, když už, tak spíš než jako .tar.bz2 (u takhle malého souboru absurdní) bych to nazval třeba "promethus-x.x--with-configure.tar.gz", at' je nějaká legrace... :-)
Měl jsem v pokročilé fázi projekt CZFree Debian Setup, který používal pro konfiguraci routeru textová menu (program dialog). Bohužel odešel disk na kterém se to vyvíjelo, takže ted je k dispozici jen starší nepříliš pokročilá fáze (v podstatě když to ještě nedělalo nic ... :-)
CZree Debian Setup mj. dělal pořádek v bordelu okolo /etc/init.d/setnet a mého /root/bin/rc.wlanX - ale bohužel budu muset začít skoro znovu, a navíc to bylo psané v shellu, a to se mi podruhé nechce, je to porod. Takže to bude opět C<<1, jestli to vůbec někdy bude.
Jinak já s Linuxem nijak zvášt neumím. Největším problémem je stejně bezpečnost. Router přes který budou připojené desíky až stovky lidí by tak jako tak měl konfigurovat někdo, kdo umí třeba nastavit firewall, NAT, udělat to minimálně trochu bezpečně. Já bych si na to ani moc netroufal - říct někomu, že vše co na nějakém routeru běží je plně secure. Proto nabízím konzultace jen ohledně QoS - a spíš lidem, kteří si za bezpečnost systému ručí sami.
Prometheus QoS je 100% secure aplikace - protože prostě proběhne a skončí, nastavuje sice parametry kernelu, ale není to sít'ová aplikace - koncovým uživatelům pouze generuje statistiky. Lidé kteří Linuxu rozumí ji proto mohou bez obav použít. Lidi kteří Linuxu nerozumí by především neměli na Linuxu provozovat vlastní iGW pro další lidi, tak či onak - s tímhle nebo jakýmkoliv jiným QoS. (Jestli se to vztahuje i na mě, to nevím .. :-)