xchaos
Samozvany gubernator
Team Member: MOD |
Udělat zcela vlastní číslovací plán je samozřejmě jedna možnost, velice zajímavá. Určitě by bylo fajn, kdyby podmínkou volání do CZFree nebyla registrace veřejného telefoního čísla. Mě ale zajímá i tahle možnost, nejlépe aby mohla koexistovat s tím CZF-only voláním.
Já jsem si to spíš představoval tak, že přehodím svoje číslo v kanclu na Inway (a tím pádem na VoIP hardware) - ale zůstane mi díky přenositelnosti čísla telefon 233358050. Ten bude mít nějakou IP adresu, asi veřejnou (?). (Ono to asi není tak jednoduché - počítám že standartně dělají VoIP, ale v nějaké své privátní síti... brácha to nich má přes extra-port v jejich Ciscu)
No - a když mi někdo bude chtít volat přes veřejný Internet, tak mu DNS resolvne to veřejné tel. číslo na veřejnou adresu toho telefonu.
Ale když použije nějamou smluvenou CZFree předvolbu - např. 0023358050 - tak CZF DNS takové číslo najde, a resolvne ho na privátní CZFree adresu telefonu, a hovor půjde přes CZFree. Samozřejmě nevím nic o tom, nakolik jsou telefoní protokoly schopné projít NATem - byt' symetrckým (dovedu si představit, že v mé lokální síti bude telefon mít veřejné IP, ale na bráně do CZFree se to bude NATovat za CZFree IP - otázka je, jestli si s tím ty telefony poradí...)
Naposledy upravil xchaos 07.04.2005 v 10:34
|