Osobně se přiklánim k tomu, co píše Danny, na NAT v CZFree má člověk podle mě právo (a občas nemá ani jinou možnost). Současně souhlasim s tim, že by na to aplikace měla upozornit, protože za NATem nefungujou některý hry, způsoby přenosů dat atd. (nebo existujou určitý omezení, jako že aplikaci v síti za NATem může provozovat pouze jeden stroj, to je případ některejch her). Ale u toho bych skončil, zejména proto, že v CZF-RFC, který se tohohle týkalo, do teď neni (a asi ani nebude) jasno.
A co se týká anycastu, právě mě napadlo jiný řešení. Možná je to těžkopádný, takže to klidně roztrhejte, ale podělim se s váma, třeba to tak špatnej nápad neni.
Mějme rozcestník.czf. Pro ty z vás, co ho neznaj, jde/šlo o jakejsi webovej portál, kde jsou/byly odkazy na jednotlivý služby v síti (mirrory, DC huby, rádia atd.)
Mějme tento portál pro začátek v každém cloudu (možná by šlo uvažovat jiný rozložení, to už nechám na vás). Způsob distribuce mezi jednotlivými databázemi by se asi dal vymyslet, nebo už možná vymyšlenej je.
Doménu rozcestnik.czf by si každej cloud spravoval sám, čimž by se dalo poměrně efektivně dosáhnout rychlýho přístupu (jak vyřesit výpadek a přesměrování mě nenapadá, takový znalosti nemám).
Databáze na takovym portálu by ke každý položce obsahovala jeden a víc relevantních odkazů. Pro příklad mirroru Debianu by ukazovala například do Břevnova, Strašnic a jinejch cloudů. Adresy by se v určitym intervalu pingaly a u každý položky by se ukládalo, která lokalita je nejdostupnější. A konečně samotnej portál by návštěvníkovi zobrazil službu Mirror Debianu s popisem a odkazem, kterej by podle záznamu v databázi ved na nejdostupnější server.
Je asi samozřejmý, že takový informace by se nesynchronizovaly, že by si je každej cloud (nebo jinej celek) řešil sám. Co na to řikáte ?
Ja bych tu (mozna svatokradezne) podotkl, ze si vubec nejsem jist, zda je klientska "4BFU" aplikace dobry napad.
Par "prostych uzivatelu" jsem uz videl a troufam si tvrdit, ze cokoliv se neda napsat jako adresa do prohlizece je pro vetsinu techto lidi total nepochopitelne (viz napriklad masove vyuzivani web-interface k emajlu).
Takze bych se primlouval za to, aby zaklad 4BFU programu byl resen jako http server.
no jak uz tady nekdo navrhoval, by asi teda bylo nejlepsi rozdelit problem na rozcestnik a diagnostickej program.
*rozcestnik je myslim nejlepsi resit ze zacatku jako web( nebo nekolik webu co se mezi sebou updatujou) prip do budoucna s nakym rozhranim na propojeni s aplikaci pro hc nejlinejsi BFU aby mohli vsechno naklikat a nemuseli ani poustet browser
*diagnostickej program co provede zakladni testy na dostupnost netu/czf a poradi co a jak. .. do budoucna nechat moznost pro propojeni s rozcestnikovym systemem, cimz by vzniknul krasny jednotny program s ikonkou czf
ale ze zacatku fakt to nejnutnejsi, rozsireni a dalsi napady se muzou pridavat potom