neni zbytecny resit takovy picoviny jako rizeni otacek vetrakyu podle teploty? proste to pust na plno, kdybych se mel zabejvat takovejhlema p*covinama, tak crusader nefacha:-))
teda teda, na vetracich czf nestoji, ani qos nikde nebezi, a to by ti linky aspon za neco stali, s qos.:-((
A neni zbytecny to ridit tim pocitacem ? Stacil by jednoduchej termostat a rele, budto sepne vetrak nebo topeni, jako cidlo teploty nejakej termistor nebo jsem videl neco s tranzistorem, musel bych pohledat. na spinani jednotlivych vetraku bych se vyprd, staci budto vetrak nebo topeni, nic vic netreba.
No vsak to prece neni zase tak slozity, proste se jenom vymezi interval, pri kterem rozsahu teplot to nebude nic delat, neco podobneho mam na obehovem cerpadle u kotle, aby se netocilo v rozsahu teplot 5-40st., pokud je teplota pod 5 nebo nad 40, zapne se, neco podobneho by stacilo tobe, zkusim pohledat jestli nekde najdu, je to uz par let co jsem to delal, he tam par soucastek, mam za to ze dva operaky plus neco okolo, jestli by ti to stacilo
Uz asi rok pracuji na necem podobnem, ale bohuzel neni cas to nejak dotahnout. Vse ridi PIC, komunikace s PC po USARTu, ale neni nutna, moznost pripojit vice DS cidel, v zakladu pak 2 ventilatory... Manualni nebo automaticke rizeni podle teploty, logovani do PC, hlidani stavu ventilatoru (kontrola otacek) atd.
Pocitam s uvolnenim konstrukce, ale kdy to bude nejsem schopny odhadnout. :-(
Mam na pude router s trema zcomama, obyc diskem apod. (bude nahrazeno tenhle tejden flashkou ale stejne tam bude 60GB na data) je to uplne nahore ve spicce strechy kde sou podminky priblizne stejny jako venku pac strecha je v dosti dezolatnim stavu (teda nechcije tam). V pohode to prezilo celou zimu. Jestli ti de o to aby ten router vydrzel 5-10 let tak ti rovnou muzu rict ze je to totalni blbost - za takovou dobu to bude tak zastaraly a na vyhozeni (to jsou mimochodem nektery routery uz ted ;-) doporucuju ti neresit takovyhle picoviny a radsi se kouknout co je s tema mejma twistrama ktery mam u tebe uz docela dlouho ;-)
/konfigurace routeru "venku": duron700, 256MB DDR,.../
uptime bejva vokolo mesice - nikdy to nespadlo akorat sem to vzdycky resetoval z duvodu nejaky zmeny nastaveni.
20.03.2005 v 18:19
critter
20.03.2005 18:23
Tento příspěvek byl moderován. K jeho zobrazení klikni
[zde]
()
Ahoj všichni,
souhlasim s Critterem, uz druhou zimu se zabývam měřenim teploty v routerové skříni, která je na nezateplené půdě, Teplotu měřím jednoduchým lihovým teploměrem z OBI za 50 kč. A druhým teplotu pod trámem. V létě otvírám dvířka, teplota na routeru kopíruje okolí. V zimě dvířka zavřu. I když bylo na půdě minus 15 v skříni to nikdy nekleslo pod +5. Většinou tam bylo ale okolo +11. Skříňka není nic spešl, je ze staré kuchyně. Nahoře dokonce dřez. Jen utěsněná vzadu v místě průchodu kabelů /těch je asi 30!/.
Chaosův router, na kterým jsou m.j. 3 zcomy je tam dohromady s napájecíma skříňkama crusaderů, switchem, napájením switche apod. všechno se to k sobě v zimě tulí a zahřívá. Podle mě jsou dva větráky in a jeden out spolu s řízení otáček v závislosti na teplotě v našich podmínkách overkill. Bohatě stačí skříňku otvírat a zavírat mou osobou. / Nebo že bych tam dal servoovládání spínané teploměrem?/ Možná, že jí v létě provrtám nahoře a nasadím na ní rouru z kamen čímž zajistím pasivní větrání, komínovým efektem. Zatím ale skříňka funguje na 100%, bezporuchově, ideální poměr cena/výkon.
P.S. mě spíš obtěžoval hluk, který tento router generuje. Ložnici mám v místnosti pod ním. Monotóní skoro infravzvuk je opravdu nepříjemný. Proto jsem celou skříňku postavil na improvizované gumové "silentbloky". Při zavřených dvířkách to fuguje skvěle.
xG