corgi
Junior Member
|
Vyrovnání se s minulostí |
Příspěvek č. 131 |
Vyrovnání s minulostí: Naprosto souhlasím. Ale že by se třeba církev vyrovnala tak brzy se svou minulostí? Např. s upálením Mistra Jana Husa, že? Trvalo jim to 10 let od úpálení? 20? 50? Nedozrál čas pro hodnocení tak blízké minulosti (řeknu to hnusně: nevymřeli přímí aktéři).
Měli bychom být rádi, že "předchozí režim" (to už je košer, ne ) trval pouze desítky let a né staletí jako "doba temna" po bílé hoře.
Rodina: domnívám se, že ideální státní zřízení bylo odvozeno od fungování těla a od fungování "ideální" rodiny. Právě v rodině však dochází k rosporu - starší vs. mladší. Starší mají výchovnou roli pro mladší, která se však s rostoučím věkem mladších zmenšuje. Naopak, měla by růst úcta vůči mladším. Hlášky jako "Jsem tvoje **(dosaďte sami), tak mne musíš poslouchat" jsou zcestné. Ani učitelka, ředitel, nadřízený ve firmě - jestli si nezaslouží úctu, má smůlu. Rodiče mne vychovávali tak, že již od 12 let jsem se mohl aktivně podílet na rozhodování rodiny (samozřejmě omezeně vzhledem k INFORMACÍM, které jsem stihl vstřebat). To je cesta, a né zákazy, příkazy, rozkazy. Vždy? už jen doporučení od úctyhodného Učitele bere správný žák jako příkaz, a pokud ho nechápe, je dobré se zeptat Učitele na význam. Je ale nutné být soudný - když bude padat strop a učitel řekne "běž ke dveřím", není čas rozvíjet filozofickou diskuzi. Je to o důvěře a úctě, kterou si Učitel (politik, filosof, vzor, vůdce, jak-to-chcete-nazvat) u vás vytvořil. Pokud mu odpoví "prostě jsem to řekl", není to Učitel. A politik, který nedokáže jednoznačně vysvětlit své rozhodnutí si také nezaslouží úctu.
Zakazování komunistické strany nemá smysl, stala by se pak "kostlivcem ve skříni", který by vypadnul v ten nejnevhodnější čas. Dejte 'mladým' lepší životní vyhlídky a nebudou je hledat v "zakázaném ovoci" KSČM.
Naposledy upravil corgi 28.02.2005 v 00:51
|