Ahoj, chtel jsem se zeptat, jestli nekdo nema zkusenost s vypinanim disku v routeru. Nechci zadne rady typu "router na disketu", protoze router funguje i jako fileserver, webserver a dela dalsi sikovne vecicky. AKORAT ZE JEN OBCAS.
Takze idea byla najit neco, co by vypulo disk, zapisovalo zmeny jen do pameti a pri preplneni pameti (nebo po urcite dobe, rekneme 1 den) by to zapsalo zmeny na disk. Je mi jasne, ze muzu prijit o logy apod., ale to je riziko, ktere jsem ochotny podstoupit.
Ramdisk se neosvedcil, neprisel jsem na to, co vsechno na nej nacpat, porad mi neco disk budilo. Druhy disk (datovy) vypinam uspesne pomoci hdparm, s tim prvnim (2Gb system a zbytek data) si nevim rady.
Mimo ramdisk jsem zkousel noflushd, ovsem ten zrejme take nedela, co potrebuju, i kdyz prvotni popis tak vypadal.
Nekdo mi rikal, ze na sourceforge na to je nejaky projekt, ale hledal jsem a nenasel.
I kdybych mel koupit vic pameti (ted tam je 64Mb), udelam to radsi, nez to resit ruznymi flash pametmi ci podobne.
Mno, touhle myslenkou jsem se uz taky zaobiral. Napr. cron kontroluje kazdou minutu, jestli nema novou verzi crontabu. Jenze nekdo mi rikal, ze tohle si linux bez rikani nacachuje a tak by to nemelo delat problemy. Jestli to je pravda je druha vec.
Nakonec to dopadne tak, ze koupim pul giga ramky, nacpu tam kopii celyho root fs a bude vymalovano.
No, ja mam compact flasku 128MB, ta nehluci vubec, presneji slysim vibrace monitoru, ale kvuli omezene prepisovatelnosti delam synchronizaci veci v ramdisku/CF jen kazdou hodinu, ta kopie root fs v ramdisku je mozna lepsi. Pokud hodlas kupovat pul giga ramky, tak se koukni na manual k desce. Napriklad ta moje (pro pentium do 200MHz) muze mit maximalne 256mega.
USB/CF disk jsem prave nechtel kvuli nesrovnatelne nizsi prepisovatelnosti. Byl to prvni napad, ale dost rychle me presel, kdyz jsem zjistil, ze to vydrzi radove tisice prepsani. Tj. pri prepisu kazdou hodinu to mas tak na rok. :/
Bohuzel ti tedy s tim problemem nepomuzu. Ohledne CF myslim, ze ma neco kolem 100000 prepsani, ale i tak nicemu neublizi, kdyz zmenim v cronu backup z hodiny na den ^^'
Linux ma na casto menena data adresar /var - co ho vrazit nekam*?
Pokud by to nepomohlo, pohrat si s programy fuser, mount -o remount,ro / a killall a zjistit, ktery proces ma soubory otevrene pro zapis a kde.
Protoze IMHO casto ctene soubory zustanou v cachi.
* v mem pripade vyrazeny disk s kapacitou v radu ?00MB, protoze na serveru bude i squid, ktery porad hrabe na disk.