HouseMan
Newbie
|
No, ponevadz se tu uz nejakou dobu meleme stale v jednom kole, tak bych to tedka rad shrnul, abych predesel dalsim opakovanym prispevkum. Jedna se take o takovy muj souhrn vedomosti o CzFree, ktere jsem pochytal na srazech a na netu. Doufam, ze to alespon tem zacinajicim pomuze.
Kapku se to hemzi odkazy, ale doufam, ze se neztratite. Kdyz ted koukam na to, co jsem prave napsal, tak me napada, ze na to budete asi potrebovat chvilku klidu.
Nejdrive maly slovnicek:
NOD - Misto (potazmo pocitac), ktere je, nebo se alespon snazi byt, soucasti CzFree
AP - "access point" NOD, ktery zprostredkovava pripojeni dalsim NODum, tudiz je jejich "pristupovym bodem"
prima viditelnost - prima viditelnost v ramci radioveho vysilani (nektere, normalne nepruhledne, materialy se tak stavaji "pruhlednymy" - napr. drevo - dochazi ale ke zhorseni signalu, vice v pozn. "Vlny a vlnky")
BTW - "by the way", cesky: "mimo jine" taky novy album od RHCP
RHCP - "Red Hot Chili Peppers", jedna kapela, ale to sem nepatri
kbit/s - jednotky bychlosti pripojeni - tisice bitu za vterinu
bit - tak to by bylo na delsi vypraveni, napiste strjdovi Billovi
RONJA - opticke pojitko, vice v samostatne casti
ROUTER - pocitac slouzici k preposilani casti prijmaneho datoveho toku k dalsimu NODu
SWITCH - zarizeni, ktere pomoci kabelu muze sesitovat vic PC
PC - ehm...
TP - "twisted pair", "kroucena dvoulinka" typ kabelove site
Veci se maji tak, ze na Barrandove ma e-stavu zatim jen NOD Barrandov_1, kteryzto bude i (zatim jedinym) AP ostatnim NODum na Barrandove. Proc "bude", k tomu se dostanu posleze.
Pokud se chces pripojit i ty, pak musis mit primou viditelnost na Barrandov_1, pokud nemas, tak pro tebe existuji dve varianty: jedna popsana dal (kupodivu ) a druha popsana v poznamce.
Pokud tedy predpokladame primou viditelnost, tak staci uz "jen" koupit toto (ceny jsou v radech):
2.600,- beztratova sitova karta PCI, pripadne PCMCIA, dle potreby
1.000,- smerova antena - typ zalezi na vzdalenosti a kvalite signalu v miste prijmu signalu od AP. BTW je mozne pouzit i tzv. "pigtail" - praseci ocasek, ktery se dodava standartne s kartou, ale pochybuju, ze to nekomu bude stacit...
400,- Koaxialni kabel - 40 Kc/metr (10m do kazde rodiny... )
1.000,- "poplatek na rozvoj site CzFree", jde o poplatek za to, ze dostanete IP adresu a ze s vama CzFree pocita.
Takze to dohromady mame 5.000,- Kc za pripojeni bez omezeni objemu stazenych dat 24 hodin denne, 7 dni v tydnu rychlosti 32 kbitu/s bez jakehokoliv mesicniho poplatku.
Co kdyz nemam primou viditelnost na Barrandov_1? Reseni neni jednoduche (prosim soustredit, prijde slozite souveti - nojo, blizi se mi maturita... :( ), musite nalezt nekoho, kdo takovou viditelnost na Barrandov_1 ma, nebo nekoho, kdo ma na nekoho, kdo ji ma na Barrandov_1 (uf ). Zkratka si musite najit takovou "viditelnostni cesticku" az na nekoho, kdo je uz pripojenej az k CzFree. Tim ale ani zdaleka nemate vyhrano. Ty lidi, kteri jsou na vasi "cesticce" musite premluvit, aby svuj NOD promenili v AP, coz se nejspis neobejde bez vasi dalsi nemale investice. V praxi se to dela tak, ze jednotlive NODy, pripojene k jednomu AP, se skladaji na zarizeni, ktere udelalo z puvodniho NODu toto AP (v pripade Barrandov_1 to bylo smesnych 500,- Kc, ale to je hlavne kvuli tomu ze je nas k nemu hodne). Takoveto zarizeni se vetsinou sklada ze starsiho pocitace, tzv. ROUTERu (staci obycejny Pentium), ve kterem jsou dve bezdratovy sitovky a jedna obyc sitovka. Jedna bezdratovka na komunikaci s AP tohoto bodu, druha na komunikaci s bodem, kteremu bude tento bod delat AP a obycejna sitovka na komunikaci s PC, ktere je pracovni stanici v tomto AP. Je tu nekolik plus i minus:
+ pokud se misto pracovni stanice zapoji SWITCH, lze signal rozvest do vice PC
- slozitost
- vyssi cena
- hluk - ROUTER musi stale bezet - to se da resit umistenim na strechu (napr. do vyttahove sachty)
Nastesti existuje alternativni reseni - RONJA.
RONJA:
Hned z kraje podotykam, ze je to zarizeni, ktere je stale ve vyvoji a pracuje na nem nezavisle na sobe spousta lidi, BTW i nekteri clenove komunity CzFee. Jde o vseobecne znamy princip bezdratoveho sitoveho spojeni pomoci LED diod, kterychz paprsky jsou usmernovany pomoci cocek. Opet jsou tu plus a minus:
+ RONJA je vyvijena s TP rozhranim, tudiz odpada bezici pocitac, misto nej je pouze tichy SWITCH
+ u svetenych paprsku temer nedochazi k ruseni signalu
+ moznost odrazit paprsek za roh, pomoci zrcadla (nevim, jak je to v praxi pouzitelne)
+ odhadovana cena kolem 3.500,-
- jeste neni :(
- svitici tecka na baraku by se nekterym neprejicim spoluobcanum nemusela libit
RONJA jsou dve trubky rozmeru 40 x 10 cm a krabicka s zelezem. Perfektne hodi pro spoj jeden na jednoho (AP vyuziva jen jeden NOD). Pro sireni signalu z AP, kam je pripojeno hodne NODu se nehodi, protoze pro kazdy spoj musi byt instalovano jedno zarizeni (neexistuje nic jako vsesmerova antena). Plodnejsim informatorem v tomto smeru, nez jsem ja, bude jiste Jakub (ladmanj), ktery se na vyvoji primo podili a spoustu toho najdete i ve foru a vubec na netu.
Co se tyka domluvy, kdo kam vidi a co a jak, tak doporucuju mapu nodu, fotky a osobni konzultace.
Ted se dostavam k tomu, o cem jsem psal na zacatku. Barrandov ted ceka na zasilku bezdratovych karet, ktera by mela prijit 20. 11., v coz vsichni pevne doufame. A pak se to rozjede. Samozrejme, ze si takovou sitovku muzete koupit i normalne v obchode, ale budete muset pocitat s cenou nad 5.000,-.
A perspektiva? Jelikoz 11 Mbit, ktere k nam na Barrandov ted tecou z Podoli (AP pro Barrandov_1), je pro pocet lidi tady registrovanych malo, tak se predpoklada natazeni nejakeho zadniho "zdroje" z Ohrady nebo tak, ale to je v jednani.
pozn.: Vlny a vlnky
Jak vsichni jiste dobre vite ze skoly, existuje neco jako elektomagneticke zareni, coz je vlneni s jistou frekvenci, ktera muze byt velmi ruzna. Ta cast, o ktere se bavime my je takzvane "bezlicencni pasmo" 2,4 GHz. Vlny o stejne delce se ovlivnuji - to je pro nas ruseni. Vlny se ale take mohou odrazet, lamat, interferovat a ohybat (ze mi to jde, co? to dela ta skola ). Z cehoz vyplyva, ze nic neni dane. Hlavne co se tyce prime viditelnosti. Nekde muzete mit skvelou i normalni viditelnost, ale ruseni tam bude tak velke, ze chytite prd. Jinde zase muzete byt schovani za barakem, ale signal budete mit naprosto prijatelny. Z tohoto duvodu je velmi zadouci, zvlaste pro vas, abyste signal ve vasem NODe nejdrive premerili za pomoci nejake mobilni stanice (notebook s PCMCIA bezdratovkou a pigtailem staci). Sam muzu takovyto notebook poskytnout, kartu uz ne, ale Jakub ji ma a mozna by ji mohl i pujcit (zejo Kubo? ).
A nakonec par slov do duse:
Jakkoliv se zda CzFree uzasne, tak verte,ze tato sit neni urcena pro parany, hackery a piraty pouzivajici softwate typu DC ke stahovani her apod. Jde o sit, kterou delaji lidi samy pro sebe, tak aby jim pomahala a ne aby na ni zkouseli nabourat pocitac nekoho vedle v ulici a cejtili se tak jako hrozny frajeri! A necekejte, ze to nekdo vymysli a zorganizuje a vy se pak jen za "ubohejch" par tisic pripojite bez namahy. Nerad bych nekomu ukrivdil, ale myslim, ze kdyz reknu, ze jedinej, kdo na tom fakt dre je Kuba, tak nebudu daleko od pravdy. Jsem rad za ty, kteri mu pomahaji co to jde, nebudu nikoho jmenovat, protoze bych na nekoho zapomnel a to by me mrzelo. Ja vim, ze mnozi z vas jsou na tom tak jako ja, ze o tom nevi tolik, aby mohli zacit doma bastlit RONJI, ale proste se snazte nejak pomoct. Takovy aktualni tema jsou napr. Cocky do ronji, ve kterejch se angazuje hlavne Wisnak, ale v podstate jde o to, ze shanime (zatim) tak priblizne 50 cocek podobnych tem, co jsou v lupach, takze pokud mate nekdo doma sklarskou pec a busku, tak se koukejte ozvat!
Tak to by bylo asi tak vse , pokud se jen v sebemensi malickosti mylim, tak me prosim kdokoliv opravte.
A sorry za ty vtipny vlozky, doufam, ze vam moc neprekazeli. A taky doufam, ze z toho nejste tak vovareny jako ja, jdu spat...
Zdravi HouseMan
|