Mam dotaz: Co by bylo lepší na router Pentium 166Mhz 64Mb RAM s jednou kartou Xi-626 a sítovkou? Připojil bych tak 20lidí a chtěl bych aby na tom běžel NAT, MAIL, FTP, Samba, IPFM, DHCP, SQUID, nejlíp i Apache a nějaký grafy zatížení sítě atd....
to zavani flamem
dej tam to, cemu rozumis (coz asi nicemu, podle dotazu), pripadne to, co umi nejakej kamarad, pripadne to, ci logo se ti bude libit vic.
Ja placnu FreeBSD protoze sem s tim pri sitovani prisel do styku jako s prvnim a ma ve znaku dablika. Ale kdyz to po case srovnam tak to vyjde uplne nastejno. Mozna mi prijde ze je FreeBSD o neco efektivnejsi pri sitych aplikacich nez treba Debian, ale fakt jen mozna.
(tento prispevek nema zadnou informacni hodnotu a je tedy zcela zbytecny)
Dle vlastních zkušeností mu tam to, co chce, rozumně nepojede, ani kdyby si tam dal DOS ...
Mám to samé (akorát 128MB a bez WiFi, zato 5x NIC) a Apache je nic moc, grafy HotSanic (perl) jsem musel poupravovat, aby to vůbec chodilo. Sambu mám, ale po lanu nevytáhnu víc než cca 1MB/s a v tu ránu je server nepoužitelnej. Jinak už je na něm pouze firewall s shappingem a FTPko.
Několikrát týdně se chystám ho vyhodit ...
Kernel je probranej a zkompilovanej. Démoni taky.
Vytíženost (když odmyslím ten HotSaNIC) nula nula nic. Ale víc to prostě nejede ...
Ani HDparmem jsem nenaměřil o moc víc, než z toho fyzicky dostanu. Poladit jsem to zkoušel. PIO je PIO ... Přitom ty disky nejsou žádné šunky, relativně nové (i když na typ si teď nevzpomenu).
Možná dost problémů taky dělají sí?ovky. Až na ISA 3Comu to je samý RTL8139C,D ...
btw, "něco asi děláš blbě", to mě může akorát vytočit ... taky jsem si to myslel, ale nejde to. Hrabal jsem se v tom dost dlouho. Ale za nějakého guru se, pravda, nepovažuju.
ja vim treba to, ze z nejaky 166MHz se da naprosto bez problemu sambou vymacknout neco kolem 4MBytes/sec, a to je na druhy strane orezavatko. zkus zahodit ISA sitovky a dat tam PCI.