U blesku bych vyrazy jako "rozhodne" nikdy nepouzival. Jestli je ta antena galvanicky spojena s tim kompem, coz je, tak to vyhoret muze jedna dve. Staci jen trosku horsi spojeni s hromosvodem,treba kdyz tam je rez a blesk si najde cestu nejmensiho odporu sam a nikoho se ptat nebude. A to pak uvidite,co to jsou tisice amper s napetim nekolika MegaVolt...
Znamymu na chate to vytrhalo ze zdi veskerou elektroinstalaci, kabely roztavilo pripadne vyparilo (nebo spis vysublimovalo) a to, co zbylo z televize, ani nebudu popisovat. Zazrakem nebyl pozar. Hromosvod mel,ale nejak blbe instalovanej,tak ma ted radeji dva a poradny.
A to ty anteny mate uchyceny na hromosvodu? to snad ne...
A ten EMP shock tam bude urcite.Zalezi,jak ma ten kabel dobry stineni.Snad dobry...
1)Zaklad je bezchybna instalace dromosvodu (kupodivu)
2)Do koaxialnich kabelu se vlkadaji tzv. bleskojiskry ruznych hodnot (v kA) a nejlepe vic za sebou = hruba ochrana
3)dale doporucoval jemny ochrany = ruzny napetovy a proudovy filtry
4)samozrejmne uplne nejlespi ochrana je optika nebo bluetooth ;-))
Zvlast u pocitace,ktery stoji dost penez, hrozi nebezpeci kompletniho zniceni + mozne ohrozeni dalsich sitovych prvku. Pri primym zasahem blesku se spatnym hromosvodem muze kompletne vyhoret cela sit se vsema pocitacema,monitorama a tiskarnama v celym baraku....
Blby ale je,ze pokud je hromosvod opravdu spatnej,tak ani vsechny ty ochrany nepomuzou a ten komp stejne vyhori.....proste vysoky napeti s velkym proudem je fakt svinstvo
Ten muj znamy samozrejmne nemel elektriku pripojenou na hromosvod,ale ten blesk se indukci siri i vzduchem a zdi,takze to staci...kdyby to mel peven spojeny,tak se ty kabely vypari vsechny...
Jestli mi neverite,tak se zeptejte nekoho,komu se neco podobnyho stalo...
Rikal jsi, ze ten znamy mel vadny hromosvod. Neverim, ze by se mu to stalo, kdyby byl hromosvod v poradku. Ze prestane fungovat elektronika je pochopitelne, protoze se prorazi vstupy VF impulsem, ale pozar je dle me vyloucen. Jen ten hromosvod musi byt poctive utazeny, protoze jinak samozrejme nedotazene misto s odporem rekneme 1ohm pri 1MA ma 1MV a toto napeti behem mikrosekundy vypari kabely, pres nez to nekudy pokoutne potece (typicky televizni antena - sasi televizoru - prorazi se zdroj - nulak - PEN - hlina).
no ten uzel se chova jako civka - jista cast frekvenci se tim vyzari a to jeste urcite procento - uzel ma proste jistou frekvencni charakteristiku ;-) mozna to je dobre zkombinovat s feritem, ten pozira zase neco trochu jineho a je "tvrdsi". Ale abych nekecal, tohleta ochrana je hlavne proto aby nepreskocila jiskra nekam dal do kompu, VF dil se stejne znici - v jedny firme kde meli breezenety to resili tak, ze to radsi pojistovali a prej to vyslo lip - i proti kradezi. Kdyz do toho praskne primo, nic to nezachrani. Ale znicit se to da velmi snadno nevhodnou instalaci kabelu v blizkosti bleskosvodu - inkudovane napeti kdyz to slehne dejme tomu do bleskosvodu deset metru vzdaleneho muze byt i tisic voltu (strilim od boku, zalezi na delce kabelu).
jenze ja mel na mysli prave tu indukci na tom stineni - z ty ty preskoci dal. Vnitrek by mel mit stejny potencial jako stineni + signal - stineni (opleteni) neodstini magneticke pole. To by to muselo byt opleteny supramagnetem nebo aspon feritem v cele delce.